Op een basisschool in Huizen is het flink hommeles. Een geschokte moeder wil niet dat een transgender-scholier toegang krijgt tot de meisjeskleedkamer bij gymles. Haar dochtertje wil daardoor niet meer naar de les. De school zoekt een oplossing.
Gymles
Jessica Kakiay-Yavuz (40) slaapt al weken niet best. Har negenjarige dochtertje zit op een rooms-katholieke basisschool en daar zit ook een transleerling op school.
Het gaat om een kind dat biologisch gezien een jongen is, maar die zich op negenjarige leeftijd identificeert als een meisje en dus ook mee wil doen met de meisjes.
Tegen De Telegraaf vertelt Kakiay: ”Mijn dochtertje kwam naar me toe omdat ze het gek vond dat er een jongen kwam in de kleedkamer. Ik heb bij de school een gesprek aangevraagd om naar een oplossing te zoeken. Daar stond de directrice eerst wel voor open.”
Gesprek
Dat gesprek verliep prima, maar een vervolggesprek met de moeder van de transgender-scholier kwam het niet. Kakiay kreeg een mail dat de directrice tot andere inzichten was gekomen. Het vervolggesprek was daarmee van de baan. De moeder moet de situatie maar accepteren.
”Er stond letterlijk in de mail dat ik bezig was het beleid inzake genderinclusiviteit van de school te ondermijnen. Als ik dat wilde, kon ik voorlichting krijgen.”
”Dit zodat ik begrip zou krijgen voor de lastige situatie waar gender- en seksediverse mensen mee te maken hebben. Dat is echt venederend.”
Kakiay postte de kwestie op Facebook en kreeg talloze reacties, maar van andere ouders op school hoorde ze maar weinig. ”Dit ligt heel gevoelig, ik denk dat veel ouders hun mening niet willen geven uit angst.”
Haar dochter gaat inmiddels niet meer naar gymles. ”Ze voelt zich er niet fijn bij als ze zich moet omkleden waar een jongen bij is. Dit is niet de situatie waar je als ouders in wilt zitten. We zijn al weken van slag, de kwestie kan me maar niet loslaten.”
Compromis?
Schoolbestuurder Rob Hageman wil een bevredigende oplossing voor beide ouderparen, maar wijst erop dat er landelijk nu geen beleid ligt.
”Beleidmatig ligt er niks. Er is alleen jurisprudentie voor volwassenen als het gaat om kleedkamers bij sportclubs, niet voor kinderen in deze leeftijd.”
Rode lijn
Moeder Jessica hoopt alsnog op een uitweg. ”Ik blijf positief. Wij respecteren dat de medescholier zich een meisje voelt. Wij willen op geen enkele manier dat gevoel in twijfel trekken.”
”Maar in de kleedkamer is voor ons een rode lijn. Meisjes moeten daar meisjes kunnen blijven en niet op zo’n jonge leeftijd geconfronteerd worden met genderproblematiek.”
”We willen een oplossing voor onze dochter. Ik weet van een ander meisje dat het gezin er ook moeite mee heeft. Een extra kleedkamer voor de medescholier is misschien een optie.”
Ouders transkind
De ouders van het transkind willen anoniem blijven. In een reactie stellen zij altijd open te staan voor een gesprek, maar niet via de media.
”De steun van de overgrote meerderheid van de andere ouders is hartverwarmend. Ook wij kijken uit naar een oplossing en het stelt ons gerust dat de school zorgvuldig onderzoekt – met alle betrokken instanties – wat de beste manier is om hiermee om te gaan.”
“Moeder protesteert: ’Geen transgender-leerling in meisjeskleedkamer’.”: https://t.co/wwnRP9aiEF via @telegraaf
— Wierd Duk (@wierdduk) September 25, 2023