Mobiele telefoon tussen hoofddoek en oor tijdens het autorijden, mag dat?

Mobiele telefoon tussen hoofddoek en oor tijdens het autorijden, mag dat?

Een moslima die haar mobiele telefoon tussen haar hoofddoek en oor had geklemd terwijl ze over de ringweg bij Amsterdam scheurde, heeft daarvoor een torenhoge bekeuring gekregen van 389 euro. De vrouw beweerde dat ze ‘handsfree’ belde, maar is dat wel zo?

De agent die de vrouw staande hield, heeft een foto gemaakt en dit op Twitter gedeeld. Aan de reacties onder de post is te zien dat niet iedereen de verkeersregels kent.

Volgens de agent, die op enkele reacties reageert, is het ‘klemmen van een mobiele telefoon tussen bijvoorbeeld oor en helm, oor en hoofddoek, oor en schouder gelijkgesteld aan de term vasthouden’.

Verkeersregels

Als we het Regelement Verkeersregels erop naspeuren, staat daar: ”Het is degene die een voertuig bestuurt verboden om tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking vast te houden.” En dus zou het antwoord nee moeten zijn.

Maar hoe zit het dan met die hoofddoek? Op de website van de ANWB staat: “Het klemmen van telefoon tussen oor en hoofddoek mag niet.”

2019

In 2019 was een hoofddoekdragende moeslima het oneens met haar bekeuring. Zij stapte naar de rechtbank omdat ze het niet eens was met de boete.

Zij vond destijds dat er een aanzienlijk verschil bestaat tussen het geforceerd klemmen van de telefoon tussen hoofd en schouder en het klemmen tussen oor en hoofddoek.

Het hof besloot drie jaar geleden de vrouw in het ongelijk te stellen. Want hoe heeft de vrouw de telefoon tussen haar hoofddoekje kunnen klemmen? Juist ja, met haar handen.

Niet kansrijk

Ook in andere aangespannen zaken kreeg de hoofddoekdragen telkens ongelijk. Mocht de vrouw die de boete heeft gekregen naar de rechtbank stappen, dan lijkt ze dus weinig kans te maken

‘Net als oordopjes’
Ook eerder al werd in hoger beroep geoordeeld dat in de situatie mobiele telefoon-oor-hoofddoek terecht boetes waren opgelegd. Dit onder meer omdat de telefoon toch met de hand bediend moet worden om op deze manier te kunnen bellen.

Mocht de bestuurder uit het bericht van vanmiddag een zaak aanspannen, dan lijkt dat dus weinig kansrijk.

Scroll naar boven