Mirjam (42) laat dochtertje steriliseren: ”Mag nooit kinderen krijgen”

Mirjam (42) laat gehandicapt dochtertje steriliseren: ''Mag nooit kinderen krijgen''

De 42-jarige Mirjam Goudsmit zorgt online voor flink wat beroering, door tegen Libelle.nl te verklaren dat zij heeft besloten haar dochtertje (5) te laten steriliseren. ”Het klinkt hard, maar wij vinden dat Noor nooit kinderen mag krijgen.

IQ van 55

Noor is pas vijf jaar. Een kind nog. ”En toch hebben mijn man en ik besloten dat ze nooit kinderen mag krijgen. Dat vinden wij meer dan logisch.”

”Noor heeft het syndroom van Kleefstra: een meervoudige verstandelijke en fysieke beperking die vaak wordt vergeleken met Down. Noor zal zich daardoor nooit verder ontwikkelen dan een driejarige.”

”We realiseren ons heen goed dat ze, ondanks dat, lichamelijk wel in de puberteit zal komen. Dat ze s*ksuele verlangens zal krijgen en naar die impulsen zal handelen. Wat er dan kan gebeuren, willen wij graag voor zijn. Je kunt een kind geen kind laten opvoeden.”

Je speelt voor God

Mirjam praat vaak over het leven met Noor. ”Er komt veel kijken bij het opvoeden van een kind met een handicap. Maar over sommige onderwerpen wordt weinig gepraat.”

”Zo ook over sterilisatie. Mensen reageren onder mijn berichten en zeggen: Je speelt voor God. Het is toch niet aan jou om te bepalen wie kinderen mag krijgen? Maar hoe moet ik een kind met een IQ dat zal blijven steken op 55 uitleggen wat weeën zijn? Wat het moederschap inhoudt?”

Kleefstra

Toen Noor anderhalf jaar oud was, werd het syndroom van Kleefstra gediagnostiseerd. ”Toen ze opgroeide waren er signalen dat er iets niet klopte.”

”Op haar eerste verjaardag kon ze niet rechtop zitten. We lieten kijken naar een ontwikkelingsachterstand, maar kregen toen iets te horen wat we nooit hadden verwacht. Het besef dat onze toekomst er heel anders uit zou komen te zien als we altijd hadden gedacht, raakte ons als een vloedgolf.”

”Uiteraard zijn we dolgelukkig met Noor. Toen ze laatst een puzzel legde, kon ik mijn trots amper bedwingen. Ik had nooit gedacht dat ze dit zou kunnen.”

@meervanmir.eu Antwoorden op @Jitseke #tiktokmama #schatjenoor #ontwikkelingsachterstand #meervoudigebeperkingen #syndroomvankleefstra ♬ origineel geluid – Miriam Goudsmit (MeerVanMir)

Sterilisatie

Mirjam wil dat haar dochter voor haar achttiende gesteriliseerd wordt. ”We hopen iemand te vinden die ervoor openstaat deze ingreep uit te voeren.”

”Ik snap dat het omstreden is om iemand te steriliseren die daar zelf niets over te zeggen heeft. Maar Noor kan met de beste wil van de wereld niet zeggen of ze wel of geen kinderen wil. Niet alleen omdat ze waarschijnlijk nooit zal leren praten. Ook omdat ze niet snapt wat kinderen krijgen betekent.”

”Als haar ontwikkeling straks ineens een boost krijgt, ze met poppen en kinderwagens gaat spelen, zullen we het gesprek met haar aan moeten gaan.”

Mirjam hoopt niet dat die ontwikkeling komt. ”Dan krijgt ze door wat het leven voor anderen inhoudt en wat zij nooit krijgt. Dan heeft ze door dat ze anders is.”

”Haar zussen van 8 en 10 vinden het heel zielig voor haar. De middelste begon te huilen toen we vertelden dat Noor nooit kinderen mag krijgen. Inmiddels snappen ze het wel. Dan wordt Noor gewoon een heel leuke tante voor mijn kinderen.”

Beeld: Screenshot TikTok

Scroll naar boven