Minister van Sociale Zaken wil massaal Franse probleemjongeren importeren

Minister van Sociale Zaken wil massaal Franse probleemjongeren importeren

CDA-minister Karien van Gennip is het spoor helemaal bijster. De bewindsvrouw wil werkloze Franse jongeren uit probleemwijken naar Nederland halen voor een baantje in de kassen. Van Gennip denkt echt dat Nederland hen ”op het goede pad” kan brengen.

Een even krankzinnig als kansloos idee, al zeggen wij het zelf. De Franse voorsteden (banlieues) staan namelijk bekend als een broedplaats van criminaliteit. Tegenover het Algemeen Dagblad vertelt Van Gennip waarom Nederland ‘behoefte’ aan Franse jongeren heeft.

“In Frankrijk is echt een hoge jeugdwerkloosheid, zeker in de banlieue. Veel hoger dan wij hier kennen. Ik zou mij kunnen voorstellen dat we investeren in die Franse of ook bijvoorbeeld Spaanse schoolverlaters om ze een baantje te geven in de horeca of in de tuinbouw.”

Ellende importeren

De verslaggever van het Algemeen Dagblad vraagt Van Gennip of zij zich realiseert wat de betekenis van een banlieue is. Daar wonen namelijk veel schoolverlaters, werklozen en de criminaliteit viert er hoogtij. Dan importeert Nederland toch alleen maar ellende?

Van Gennip: ”Nou, er is daar hoge werkloosheid. Dat zijn niet alleen maar jongeren uit banlieues. Je ziet wel verschil in opleiding, de Spaanse jeugdwerklozen zijn hoger opgeleid dan de Fransen. En werk helpt mensen ook op het goede pad te komen.”

Minister van Sociale Zaken wil massaal Franse probleemjongeren importeren

Als één Europa functioneren

Daarop countert de verslaggever dat als het ‘pareltjes voor de arbeidsmarkt’ zouden zijn, de jongeren wel een baan zouden hebben gehad. Volgens Van Gennip kan dat van Nederland ook gezegd worden. ”Een miljoen mensen hebben ondanks de krapte geen werk.”

Ze vervolgt: ”In Frankrijk gaat het veelal om jongeren met een bac, een mbo-opleiding. Bovendien, als wij samen als één Europa willen functioneren, moeten wij ons ook zorgen maken over de jeugdwerkloosheid in andere Europese landen.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven