”Mijn man verzamelt blikjes voor het statiegeld, ik schaam me kapot”

''Mijn man verzamelt blikjes voor het statiegeld, ik schaam me kapot''

In de Telegraaf-rubriek ‘Opgebiecht’ delen lezeressen hun geheimen met de krant. Dit keer staat er een verhaal van iemand die helemaal klaar is met het gedrag van haar man. ”Hij haalt als een soort dakloze blikjes uit prullenbakken voor statiegeld.”

Statiegeld

”Sinds de statiegeldregeling is ingegaan, heeft mijn man een nieuwe hobby. Wanneer hij de honden gaat uitlaten in het park, komt hij thuis met een zak vol blikjes.”

”Liggen die dan allemaal op de grond?, vroeg ik hem eerst? ‘Soms’, mompelt hij dan. Maar ik kijk ook in prullenbakken. Weet je hoeveel geld dat oplevert?”

”Laatst hadden we een nazomerfestival, waarop mijn man na een avondje met vrienden ineens ging blikjesjagen. Hij had twee vuilniszakken meegenomen, en begon overal blikjes te rapen.”

”Mijn vriendin vroeg nog: jullie zitten toch helemaal niet krap bij kas? Haar vriend maakte nog een grapje en zei dat mijn man makkelijk kon solliciteren als vuilnisman. Ik kreeg last van plaatsvervangende schaamte toen ik hem zag graaien in containers.”

''Mijn man verzamelt blikjes voor het statiegeld, ik schaam me kapot''

”We hebben helemaal geen geld nodig. Ik ben gewoon getrouwd met Harry de dakloze die op deze manier een zakcentje probeert bij te verdienen.”

‘Veel geld’

”Maar het is nog erger. Toen ik laatst een dure merktrui kocht, merkte mijn man in de winkel op dat ik die had kunnen betalen met blikjes. Hij begon uit te rekenen hoeveel hij al verdiend had. De trui kostte 150 euro en mijn man vertelde de verkoopster dat hij al zo’n duizend blikjes had opgeraapt.”

”Als hij op blikjesjacht gaat, doet hij oude kleren aan en kapotte schoenen. Ik weet niet waarom hij dat doet. Zou iemand wel eens gedacht hebben: Goh, geef die arme zwerver een tientje, dan kan hij misschien wat te eten kopen in plaats van tussen het afval graaien?”

Hele auto vol

”Ik weet niet waarom mijn man zich zo gedraagt. We hebben twee auto’s, maar laatst moest mijn auto naar de garage voor een beurt. Toen ik zijn auto leende en in de achterbak keek, lag die bezaaid met blikjes.”

”Het is om je rot voor te schamen. We hebben samen een inkomen van zo’n 6.000 euro per maand, maar hij doet net alsof we moeten beknibbelen. Dat is toch niet normaal?”

 

 

Scroll naar boven