Het 3-jarige dochtertje van VROUW-lezeres Linda is niet bepaald goede vrienden met de gezinshond. Het meisje knijpt, slaat, en pest het dier. Linda vraagt zichzelf nu af of dat erg is. ”Wat als de hond haar op een dag terugbijt?”
Hond
Linda vertelt aan VROUW: ”Ze moet echt niets van hem hebben, knijpt hem, trekt aan zijn staart en geeft hem soms ook een paar tikken. Het heeft wel iets weg van pesten.”
”Aan de andere kant heb ik niet het idee dat ze het slecht bedoelt. Hoort zoiets erbij?”, vraagt Linda zichzelf af. ”Bovendien ben ik ook angstig dat de hond wat terugdoet.”Het is een lief dier, maar wat als hij het zat is en schrikt, en haar bijt?”
Moreel besef
Psycholoog Sonja Borgsteede denkt dat de kans klein is het dat meisje de hond daadwerkelijk tikken geeft om het dier kwaad te doen.
”Het moreel besef van kinderen van deze leeftijd is nog niet zo ver ontwikkeld als bij volwassenen. Ze zijn grotendeels gericht op hun eigen behoeften en wensen en het ontbeert het aan empathisch vermogen.”
”Een kind doet vooral iets om uit te vinden wat de gevolgen zijn. Krijgen ze misschien straf? Of juist een beloning? Wordt er om gelachen?”
”Ze denken niet zozeer na over hun handelen. Ze zijn alleen op zoek naar een reactie”, aldus Borgsteede. En dus is het gedrag niet als ‘goed of fout’ te bestempelen.
’Mijn dochter (3) slaat en treitert onze hond’ https://t.co/DOAa5BF5nI pic.twitter.com/7el7HEl5Nq
— VROUW (@VROUW) October 11, 2023
Moeder moet ingrijpen
Maar dat betekent niet dat moeder Linda haar dochter haar gang moet laten gaan. ”Het is belangrijk om je kind normen en waarden bij te brengen. Om haar te leren dat anderen, dieren en mensen, wel delijk iets ervaren aan haar handelen. Wanneer ze de hond weer slaat, kun je best benoemen dat dat niet leuk is.”
”Ondanks dat het zelden van nature in het karakter van een hond voorkomt dat een hond zomaar zal bijten, zal er een punt komen dat het dier het zat is.”
”Wanneer een hond geen andere uitweg ziet om iets duidelijk te maken, bestaat het risico dat een ‘slaand en pestend’ kind gebeten wordt.
”Die impact is direct groot, zeker bij het kind, waar de fysieke schade onvermijdelijk groot zal zijn”, zo besluit Borgsteede.