Michel helpt zijn vriendin bij haar doodswens en wordt nu vervolgd

Michel helpt zijn vriendin bij haar doodswens en wordt nu vervolgd

De 39-jarige Evelien kon na vijf jaar ziekte alleen nog maar bed liggen en wilde zo niet meer verder. Haar euthanasieverzoeken werden steeds afgewezen, waarna haar man Michel haar besloot te helpen. Dit kan hem duur komen te staan.

De twee waren ervan op de hoogte dat Michel zou worden opgepakt, enkele uren nadat Evelien was heengegaan. Ze wisten ook dat hij moest kunnen aantonen onschuldig te zijn.

Maar wat het koppel ook wist, was dat er voor de zieke Evelien geen weg meer terug was. Om die reden werd alles erg goed voorbereid.

Evelien schreef briefjes en nam een audiobericht op, waarin ze verklaarde dat het haar initiatief was. ”Het is mijn keuze en jij helpt mij daarbij.”

De sterfdag van Evelien is inmiddels bijna drie jaar geleden. Twee weken geleden moest Michel voorkomen. Vandaag krijgt hij zijn straf te horen.

Tegen het Algemeen Dagblad doet Michel (45) exclusief zijn tragische verhaal.

Cuijk

Hij is woonachtig in het Brabantse Cuijk, in een woning die hij samen met Evelien in 2017 betrok. ”Ze was al ziek toen we hier kwamen wonen.”

De twee leerden elkaar kennen in 2010. ”We wilden graag een gezin stichten, maar vlak daarna heeft Evelien steeds minder energie.

”Ze was levenslustig, tenniste een paar keer per week. Toen we naar een arts gingen, werden er checks en ook neurologische onderzoeken gedaan. Er kwam niets uit.”

Maar Evelien wordt steeds zwakker. Ze ligt steeds vaker in bed en stopt zelfs met werken. Het grootste gedeelte van de dag rust ze.

Bloedonderzoek wijst uit dat ze mogelijk de ziekte van Lyme heeft, vermoedelijk opgelopen tijdens een vakantie in Lesbos, een paar weken eerder.

Ondergrens

”We hoopten toen dat het goed zou komen, maar die hoop werd steeds kleiner.”In 2018 volgt een stamceltransplantatie in Duitsland.

Het kostte tienduizenden euro’s, maar het koppel moest het proberen. ”Helaas hielp het niet en toen zei ze: ‘Er komt een moment dat ik niet meer wil leven.”

Michel helpt zijn vriendin bij haar doodswens en wordt nu vervolgd

Haar situatie verslechtert en haar nek komt scheef te staan. Bewegen doet veel pijn. Ze kan op gegeven moment niet meer naar de wc lopen.

Wanneer ze gaat douchen, kost dat al haar energie. Michel doet alles wat hij kan. Hij wast zijn vrouw op bed en zorgt voor haar.

Euthanasie

In februari 2020 verzoekt Evelien haar huisarts om euthanasie. Volgens Michel komt dat door haar medische dossier, waar bijna niets in staat omdat de oorzaak van haar ziekte nooit officieel is gevonden.

Evelien is verdrietig en denkt eraan om het dan maar zelf te doen. Het zou zelf-euthanasie worden en geen zelfmoord. Ze wilde ‘heel in de kist’.

Michel bestelt de spullen en twee maanden later is ‘de dag’ in zicht. Op 26 mei 2020 is het dan zo ver. Michel werkt eerst een paar uur en wanneer Evelien rond 13.00 wakker wordt zorgt hij voor een ontbijt.

In de avond zet hij de benodigde spullen klaar. Hij filmt alles, om te kunnen bewijzen dat het Evelien zelf was die de daad verricht, die ervoor zorgt dat haar leven voorbij is.

112

Direct na haar overlijden belt Michel de het noodnummer. De politie haalt hem op en onderwerpt hem aan een verhoor. ”Daar heb ik alles verteld wat ik hier ook vertel.”

Rechtszaak

Twee weken geleden stond de rechtszitting, die bijna vijf uur duurde, op het programma. Justitie wil dat Michel wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van negen maanden.

De uitkomst van de zaak maakt Michel weinig uit. ”De rechters doen wat ze moeten doen. Voor mij gaat het om het gevoel dat Evelien me heeft gegeven.”

”Van dankbaarheid, dat ik haar tot het laatste moment heb geholpen, toen niemand anders haar wilde helpen. Daarmee kan ik verder leven.”

Vandaag hoort Michel zijn straf.

Scroll naar boven