Michael (22) verhuisde naar Roemenië: ”Het is spotgoedkoop en heel erg mooi”

Michael (22) verhuisde naar Roemenië: ''Het is spotgoedkoop en heel erg mooi''

De 22-jarige Michael uit Rotterdam woont nu 9 maanden in Roemenië. Het is de beste beslissing die hij naar eigen zeggen ooit gemaakt heeft. “Iedereen onderschat dit land, maar ik heb hier alles wat mijn hartje begeert: een lekker inkomen, mooie vrouwen, goedkope prijzen en vooral geen stress.”

Dagelijkse sleur

“Ja, hoe ik in Roemenië terecht ben gekomen is wel een verhaal op zich”, zo zegt Michael. “Om een lang verhaal kort te maken was ik de dagelijkse sleur gewoon zat. Ik kon elke dag al uittekenen voordat hij begon en op een dag besloot ik dat ik meer wilde zien van de wereld.”

“Online zocht ik gewoon naar werken in het buitenland en het eerste zoekresultaat heb ik aanklikt. Dat was de website Yobbers.com, waar allerlei banen in het buitenland worden aangeboden. Ik had niet zoveel eisen. Een callcenter vond ik prima, zolang het salaris maar okee was.”

Cluj-Napoca

“Uiteindelijk kwam ik uit in Roemenië, in Cluj-Napoca. Eigenlijk wist ik niet eens dat die stad bestond, maar het aanbod was prima. Mijn vlucht werd betaald en ik mocht drie weken in een hotel verblijven op kosten van de werkgever. Daarna zou ik hulp krijgen met een woning.”

“Ik heb niet getwijfeld en ben gewoon gegaan. Bij aankomst stond er inderdaad iemand van het bedrijf te wachten en die heeft me naar het hotel gebracht. Het was heel netjes geregeld. In Roemenië betalen ze niet met de euro, maar met lei. Een lei is ongeveer 20 eurocent.”

Woningen

“Ik woon nu 9 maanden in Cluj, wat een echte studentenstad is. Het bevalt me enorm. Hier hebben ze geen woningtekort. Ik kon via Facebook kiezen uit tientallen woningen, waarvan de prijzen ongeveer de helft zijn van wat ze in Nederland vragen. Particulier natuurlijk, dat wel.”

“Wat ik ook prettig vindt, is het gebrek aan bureaucratie. In Nederland moet je zoveel formulieren opvragen en indienen. Daar werd ik helemaal gek van. Hier is dat helemaal niet zo. De eigenaar van mijn woning vroeg alleen of ik mijn werkcontract kon laten zien en wilde weten of ik de huur kon betalen. Binnen 3 uurtjes had ik de sleutels.”

Zorgverzekering

Nog zo’n ergernis in Nederland is je zorgverzekering. Hier ben ik verzekerd via mijn werk en daarvoor houden ze ongeveer 10 euro per maand in. Als ik een dokter nodig heb, hoef ik niet naar een publieke dokter maar kan ik naar een privékliniek. Dat is voor de iets ‘rijkere’ mensen, zeg maar.

Vorige maand had ik een gaatje in mijn tand. Toen ik de tandarts belde kon ik meteen terecht. Ik hoefde helemaal geen formulieren in te vullen en kon gewoon cash betalen. Voor verdovingen en het vullen moest ik in totaal 27 euro betalen. Dat is nog eens service.”

“Ook het eten is geweldig. Als ik naar een restaurant ga en ik bestel daar een biefstuk van de grill, kost me dat omgerekend een tientje. Waar ik trouwens ook gek op ben is ‘mici’. Dat zijn een soort gehaktrolletjes die gegrilled worden opgediend en het lijkt een beetje op cevapcici.”

Michael (22) verhuisde naar Roemenië: ''Het is spotgoedkoop en heel erg mooi''
Mici

Supermarkt

“In de supermarkten zijn de prijzen vanzelfsprekend ook laag. Maar als westerling verdien ik ongeveer vijf keer zoveel als een Roemeen, dus dat moet je in perspectief plaatsen. In ieder geval kan ik kopen wat ik wil zonder geld te hoeven tellen. Ik krijg op mijn werk trouwens ook waardecheques. Voor elke gewerkte dag krijg ik vijf euro, die ik in de supermarkt kan besteden.”

Veiligheid

Een van de dingen waar ik een vooroordeel over had is de veiligheid. Eerlijk gezegd heb ik me nog nooit onveilig gevoeld als ik over straat liep. Als we op stap gaan, dan is er ook geen ruzie. Tenminste, ik heb het nog niet meegemaakt. Dat is in Rotterdam of Amsterdam op zaterdagavonden wel anders.”

“Over op stap gaan heb ik trouwens nog wel wat leuks te vertellen. De vrouwen hier, die vaak bloedmooi zijn, zien op de een of andere manier  dat je geen local bent. Zo heb ik dus meteen een gespreksonderwerp.”

Mooie natuur

Cluj-Napoca is gelegen in het westen van het land en de natuur is werkelijk prachtig. Soms huren we met collega’s een auto en dan rijden we door de bergen heen. Dat geeft me veel rust en bovendien mooie foto’s. We hebben hier vier seizoenen. In de winter is er sneeuw en de zomers zijn warm. Het enige dat ik wel eens mis is het strand.”

Michael (22) verhuisde naar Roemenië: ''Het is spotgoedkoop en heel erg mooi''

“Het dichtstbijzijnde strand is helaas niet dichtbij. Dat ligt helemaal in Constanta, in het oosten. Maar goed, ik voel me erg gelukkig hier en heb niet meer de stress die ik soms in Nederland voelde. Ik probeer zelfs de taal te leren.”

Scroll naar boven