Meteorologen waarschuwen voor hoge zonkracht: ”Binnen een kwartier verbrand”

Meteorologen waarschuwen voor hoge zonkracht: ''Binnen een kwartier verbrand''

De komende dagen wordt het lekker weer. En dat is prettig, want daar zijn we met zijn allen wel weer aan toe. Maar let op: De zonkracht wordt in de komende dagen zo hoog, dat wie zich niet insmeert het risico loopt binnen een kwartier te verbranden.

Hiervoor waarschuwen de meteorologen van Weeronline. De zonkracht zal tussen de 5 en 6 zijn en dat betekent dat de mensen met een ‘normale’ huid 15 tot 25 minuten kunnen overleven zonder te verbranden. ”Mensen met een gevoelige huid verbranden nog veel sneller” , zo luidt de waarschuwing.

Hogere zonkracht

En het stopt niet bij zonkracht 5 en 6, want binnen enkele weken wordt zelfs zonkracht 8 verwacht. Dan duurt het zonder cremetje maximaal 10 minuten voordat je verbrandt.

Huidkanker

Wie denkt dat een keertje verbranden geen enkel probleem is, zit faliekant mis. Volgens woordvoerder Annebel Schipper van de KWF Kankerbestrijding kan ”iedere verbranding zorgen voor schade die kan resulteren in huidkanker. De kans hierop is groter naarmate je vaker verbrandt. Je merkt het alleen pas later.”

Jaarlijks krijgen duizenden mensen de diagnose huidkanker. Alleen vorig jaar al ging het om 82.800 personen. Dat komt voornamelijk doordat ”mensen in de jaren 80 massaal gingen bakken, soms zelfs ingesmeerd met olie.” Dat is vragen om problemen.

Advies

Smeer jezelf dus goed in, dan kun je optimaal genieten van het zonnetje. Minimaal factor 30 is het advies. Oh, en ga niet naar buiten tussen 12 en 3, dan is de zon het meest gevaarlijk. Doen ze in Spanje ook en dat doen die mensen niet omdat ze graag slapen.

 

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven