Meteorologen verbaasd: ”Er is sneeuw op komst!”

nicholas, nicholas day, pleasure

Voor kerstliefhebbers is het aftellen geblazen: nog exact een week te gaan en dan is het weer kerst. Maar krijgen we dit jaar eindelijk weer een witte kerst?

Sneeuw met kerst?

Uit data blijkt dat we jaarlijks statistisch gezien slechts zeven procent kans hebben op een witte kerst. In het oosten van het land is die kans het grootst (een keer per tien jaar).

Sneeuw

In het westen van Nederland kunnen inwoners slechts eenmaal per 24 jaar genieten van sneeuw tijdens de kerstdagen. De vooruitzichten voor dit jaar zijn echter niet goed.

Een witte kerst kun je op je buik schrijven. Dat is niet onze mening, maar die van het KNMI, Weeronline en nog wat andere weerstations.

Toch sneeuw!

Maar goed, we zitten nu dus een week voor kerst en wat blijkt? Er zijn winterse buien in aantocht! Dat meldt Weeronline in een bericht op haar website.

De afgelopen dagen schommelde de temperatuur tussen de 8 en 12 graden. Dat is hoger dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

Normaliter is het slechts een graad of zes. Deze week dalen de temperaturen flink, waarmee de kans op buien toeneemt. En dat ziet er niet best uit.

In aanloop naar kerst wordt het bijzonder guur. Vanaf vrijdag komt er een hoop koude lucht binnen. De temperatuur komt uit rond de vijf graden. In de nachten vriest het. En dat gaat mogelijk gepaard met winterse buien zoals hagel en/of natte sneeuw.

Geen witte kerst

Tijdens de kerstdagen draait de wind richting het westen. Daardoor gaat de temperatuur weer omhoog. De verwachting is dat de temperaturen uit zullen komen tussen de 5 en 8 graden.

Met kerst kun je rekenen op neerslag, maar meer dan regen zit er (helaas) niet in. Weeronline houdt nog een slag om de arm, door te stellen dat de kans aanwezig is dat de wind draait naar het noordwesten. In dat geval zou er alsnog sneeuw kunnen vallen.

Maar de kans dat we een witte kerst krijgen, waarbij de sneeuw ook echt blijft liggen: die kans is ”zeer klein”. Kortom: het is uitgesloten.

christmas tree, christmas, ornament

 

Scroll naar boven