Met deze truc van supermarkten laten ze jou aan de kassa veel meer betalen

Met deze truc van supermarkten ben je veel duurder uit aan de kassa

Als je boodschappen doet, ben je vast wel eens een ‘voordeelverpakking’ tegengekomen. Daarna wordt er net gedaan alsof je bespaart als je het bewuste product koopt. De werkelijkheid zit echter anders, want je bent zelfs duurder uit.

In supermarkten kom je ze vaak tegen: verpakkingen waar ‘voordeel’ of ‘value pack’ op staat. Hiermee wordt letterlijk door supermarkten aangegeven dat ze goedkoper zijn.

Misleiding

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan en heeft naar eigen zeggen ‘makkelijk’ zes voorbeelden gevonden waarbij die belofte niet werd nagekomen.

Ook de FOD Economie uit België heeft dit onderzocht. ”Als er geen sprake is van een specifiek prijsvoordeel, kan er sprake zijn van een misleidende handelspraktijk. En dat is strafbaar.”

Albert Heijn

Op de website van Albert Heijn stond er bijvoorbeeld een ‘voordeelverpakking’ van Albert Heijn met een inhoud van 1,5 liter. Halfvolle Chocomel was te koop voor (omgerekend) 1,73 euro per liter. Diezelfde Chocomel was ook te koop in een kleinere verpakking tegen een literprijs die 4 cent lager lag.

Met deze truc laten supermarkten je meer betalen voor een product

Nog een voorbeeld is halfvolle koffiemelk van het merk Friesche Vlag. De literprijs van een voordeelverpakking is bij de Albert Heijn 4,29 euro. Als je een kleinere verpakking koopt, betaal je 3,71 per liter. Kortom: je bent goedkoper uit met twee kleinere verpakkingen.

Met deze truc laten supermarkten je meer betalen voor een product

Kruidvat

Het is niet alleen bij Albert Heijn helemaal mis. Ook op de website van Kruidvat wordt er schimmig aangeprijsd. Volgens deze onderneming ben je met een ‘value pack’ van 20 Gilette Fusion 5-scheermesjes met 119,89 heel voordelig uit. Dat staat gelijk aan 5,99 euro per mesje.

Maar wat blijkt? Ze verkopen de mesjes ook per 8. En daar betaal je dan 44,69 euro voor, oftewel 5,59 euro per mesje.

Prijzen aangepast

De Belgische nieuwssite Het Nieuwsblad heeft contact opgenomen met onder andere Albert Heijn. Woordvoerder Ann Maes reageert en spreekt van ‘menselijke fouten.

Ze wijst erop dat het ‘maar om een minderheid van de voordeelverpakkingen gaat’. Nogal vreemd, want elke ‘fout’ is er eentje te veel.

Maes is het ermee eens dat een voordeelverpakking ook echt goedkoper moet zijn. En dus is Albert Heijn nu bezig om prijzen aan te passen.

Wat vind je van deze bevindingen? Wij zijn hier heel benieuwd naar. Laat het weten in de reacties en deel dit bericht op sociale media!

Scroll naar boven