Met deze truc laten supermarkten jou aan de kassa meer betalen

De prijzen in supermarkten stijgen al geruime tijd. Steeds meer huishoudens hebben enorme moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.

Het is inmiddels wel bekend dat supermarkten er niet goed opstaan bij consumenten. Zo verhogen ze niet alleen prijzen. Ook krijg je vaak minder inhoud voor dezelfde prijs.

Met deze truc laten supermarkten jou aan de kassa meer betalen

Consumentenbond

Nu is duidelijk geworden dat drie grote supermarkten voortdurend de fout in gaan, door onjuiste bedragen te vermelden op de kassabon.

Volgens nieuw onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat Albert Heijn, Jumbo en Plus klanten flink bij de neus nemen.

Dat doen ze door bij de kassa stiekem niet de prijs te rekeken, die staat vermeldt bij het schap. Klanten betalen een hogere prijs dan de bedoeling is.

Supermarkten verbeteren niet

De Consumentenbond deed eerder al onderzoek naar deze praktijken, maar nu is dus gebleken dat beloftes over beterschap niet hebben geholpen.

De bond is hier furieus over en noemt het ‘onacceptabel’ en ‘onrechtmatig’. Bovendien wil men supermarkten aansprakelijk gaan stellen voor foutieve prijzen aan de kassa’s.

Juridische procedure

Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, meldt dat supermarkten inmiddels gesommeerd zijn te stoppen met het oplichten van klanten.

”Wanneer dat niet voor 30 juni is gebeurd, zullen we juridische procedures niet schromen.”

Jumbo

Voor het onderzoek werden 240 willekeurige aanbiedingen, verspreid over acht filialen in verschillende steden nagekeken.

Hoewel het dus bij veel supermarkten foutgaat, is het bij Plus het ergst. Maar liefst 20 procent van de prijzen aan de kassa kwamen niet overeen met de prijzen in de schappen.

Bij Plus gaat het om 15 procent en bij Albert Heijn om 13 procent. Je kunt voorstellen hoeveel geld dit dagelijks en jaarlijks oplevert.

Het gaat, aldus de bond, vaak fout bij aanbiedingen uit koelingen en bij producten die in kartonnen stellages staan in de gangpaden.

Maar ook met groenten en spullen die op zogeheten kopstellingen staan worden de fouten gemaakt. Het advies is dan ook: controleer je bon!

Scroll naar boven