Mervet (26) woest als werkgever vraagt of hijab af mag: ”Discriminatie!”

Mervet (26) woest als werkgever vraagt of haar hijab af mag: ''Ik pik dit niet''

Vier jaar geleden kreeg de inmiddels 26-jarige Mervet Hanafy een stageplek. Althans, er moest alleen nog een kennismakingsgesprek plaatsvinden bij de overheidsinstantie. Maar dan gaat het mis, want gevraagd wordt of ze haar doek misschien kan afdoen.

Tegen het Algemeen Dagblad wordt Mervet weer emotioneel als het ‘incident’ ter sprake komt. Zelfs na vier jaar is er nog steeds boos over. Hoe durven ze het te vragen.

Hoofddoekproblemen

Voor Mervet is het dan al de tweede keer dat ze wordt geconfronteerd met een vraag over haar hoofddoek (zelf spreekt ze van hidjab).

”Toen ik een jaar of 18 was, werkte ik een kledingwinkel. In eerste instantie zonder hidjab. Toen het een keertje koud was, kwam ze naar haar werk met een shawel rondom haar hoofd geknoopd.

”Het was eigenlijk bedoeld om mijn hoofd warm te houden. Maar toen zag ik dat collega’s begonnen te roddelen. ‘Ik werd meteen veroordeeld en daar kon ik niet tegen.”

”Ik heb meteen mijn ontslag ingedien. Ook omdat ik in de tijd juist van plan was om een hidjab te gaan dragen. Haar baas vond het ontslag geen enkel probleem. ”Die zei: ‘als jij jezelf gaat bedekken, dan denk ik inderdaad dat wij niet bij elkaar passen’.”

Mervet (26) woest als werkgever vraagt of haar hijab af mag: ''Discriminatie!''

Den Haag

Hoewel Mervet dus zelf ontslag neemt, vindt ze het allemaal ontzettend pijnlijk. Maar dan moet de grootste teleurstelling uit haar leven nog komen.

Ze solliciteert bij een overheidsinstantie in Den Haag voor een stageplek. ”Ik was ruimschoots gekwalificeerd, van plan om van Amersfoort naar Den Haag te verhuizen. Ik had de juiste ambitie en kennis van zaken. Iedereen was enthousiast. Ik kon niet wachten om te beginnen.”

En dan opeens midden in het gesprek dé vraag: ‘Stel dat mijn collega’s en ik last hebben van jouw hoofddoek, zou je hem dan kunnen afdoen?’

Dikke huid

Hanafy is even met stomheid geslagen. ,,Maar niet lang. Zij wilden het gesprek afmaken, maar voor mij was het klaar. Geef me feedback over mijn werk, wees kritisch op mijn functioneren, ik heb een dikke huid en kan veel hebben. Maar over mijn kledingkeuze heeft niemand iets te zeggen. Dus ben ik weggegaan.”

Strijder

We zijn inmiddels vier jaar verder en Mervet werkt voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. En het goede nieuws is: ze mag haar hidjab ophouden.

De vragen over haar hoofddoek hebben haar niet geknakt. ”Integendeel, sindsdien ben ik strijdbaarder dan ooit.” Mervet heeft ook toekomstplannen. Ze wil tegen discriminatie gaan strijden op politiek niveau en wil dus de Tweede Kamer in.

De eerste wetgeving die ze wil gaan bestrijden? Dat werkgevers in sommige gevallen hidjabs op de werkvloer mogen weren. ”Dan worden er meiden buitengesloten. Ik zal dat met alles wat in mijn macht zit aanvechten.”

Scroll naar boven