Mensen opgeroepen om binnen te blijven vanwege de kou, KNMI vreest onderkoeling

Mensen opgeroepen om binnen te blijven vanwege het weer, KNMI waarschuwt voor onderkoeling

Koning Winter kunnen we inmiddels wel omdopen naar Keizer Winter, want het is vandaag ongekend koud in ons kikkerlandje. En daar zijn we helemaal niet aan gewend. Het KNMI is in rep en roer en strooit weer met codes.

Onderkoeling

Gisteravond kregen de provincies Overijssel en Gelderland code geel toebedeeld, maar inmiddels moeten ook Limburgers de kou trotseren, Het meetinstituut wil mensen bewust maken wat er kan gebeuren bij gevoelstemperaturen die liggen tussen -12 en -15.

Het KNMI wijst op mogelijke onderkoeling als je (te lang) buiten bent zonder je degelijk te hebben aangekleed. Maar hoe is onderkoeling eigenlijk te herkennen? Het Rode Kruis heeft een lijst met tekenen opgesteld, waarin je kunt herkennen dat je zelf onderkoeld bent.

hat, fashion, style

Symptomen

Wanneer je huid koud, bleek en droog aanvoelt of je lippen, oren, vingers en tenen blauw van kleur zijn is dat geen goed teken. Ook moet je letten op je ademhaling. Wanneer die van snel naar langzaam (en andersom) gaat, geeft je lichaam aan dat je onderkoeld bent.

Nog twee tekenen hiervan zijn oncontroleerbaar rillen en vermoeidheid en suffigheid. In het geval dat je een ( of meerdere) symptomen vertoont is actie ondernemen een aanrader.

Meteen bellen

Het Rode Kruis vraagt om direct 112 te bellen wanneer je ziet dat iemand suf is of wordt. Diegene moet dan zo snel mogelijk naar een warmere omgeving worden gebracht. Eventuele natte kleding moet verwijderd worden en vervangen worden door een (isolatie)deken.

Voorkomen

Onderkoeling is gelukkig te voorkomen door jezelf goed aan te kleden. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is thermokleding en/of fleecekleding aantrekken. Warmte verlaat jouw lichaam via je hoofd, dus een muts of een capuchon zijn van levensbelang om warmte vast te houden.

Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende te eten en te drinken. Je lichaam verwerkt voedingsstoffen en produceert hier warmte mee. Natuurlijk is een lekker warm bakje koffie of thee ook een extra steuntje in de rug.


Niet buiten werken

In de tussentijd wil het FNV dat mensen die buiten werken, met de kou niet hoeven te komen werken. Denk aan mensen die werken in de bouw, maar ook postbodes. ”Iedereen heeft recht op een veilige werkplek”, aldus Kitty Jong, de vicevoorzitter van de FNV.

Jammer genoeg komt Jong hier een beetje laat mee, aangezien de meeste mensen al lang en breed op hun werkplek zijn. Wellicht voor de volgende keer 😉

Scroll naar boven