Melvin krijgt deurwaarder op bezoek voor rekening uit 2006

Melvin krijgt deurwaarder op bezoek voor rekening uit 2006

Stel je voor dat je lekker je autootje aan het stofzuigen bent, wanneer er een deurwaarder aan komt lopen met een rekening. De 36-jarige Melvin Mulder uit Deventer kreeg de schrik van zijn leven en zit flink in de penarie. Of toch niet?

In eerste instantie is Melvin beduusd. Na jarenlang schulden te hebben gehad, gaat het financieel weer goed met hem. En dan komt er weer een deurwaarder.

Bizar

De deurwaarder, een vrouw, is op zoek naar hem en overhandigt een aanmaning. ”Ze mocht mij niet vertellen waar dit nu vandaan kwam. Het enige wat erbij stond was Neckermann.com. Verder stonden er geen dossiernummers of jaartallen bij.”

Wanneer Melvin de brief opent, slaat de schrik hem om het hart: ”Ik zag een bedrag waarvan ik dacht: holy shit.” Melvin weet niet wat hem overkomt.

De schuldeiser is Incassobureau Vesting Finance. Zij eisen maar liefst 3.589,24 euro van Mulder. Dat bedrag is opgebouwd uit een schuld van 1.794,62 euro plus hetzelfde bedrag aan rent.

Melvin zou spullen hebben gekocht via de webshop van Neckermann, maar heeft geen idee wat hij daar gekocht heeft. De rekening dateert immers uit…2006.

Verjaard

Neckermann is in 2020 door de rechter failliet verklaard en onder curatele geplaatst. Bedrijven kunnen de openstaande rekeningen overkopen.

Als Mulder Vesting Finance belt, wordt hij er niet veel wijzer van. Hij moet vooral betalen, wordt hem op de mouw gespeld.

Maar moet hij dat eigenlijk wel? Wanneer een onderneming twee jar lang geen aanmaning voor een openstaande rekening van een klant stuurt, verjaart die schuld.

Tenminste, dat geldt alleen bij aankopen zoals een nieuwe televisie of een wasmachine. Bij verbouwingen ligt die termijn op vijf jaar.

Het Juridisch loket stelt dat wanneer die termijn is verstreken, mensen niet meer hoeven te betalen. Specialisten wijzen er wel op dat er een ‘morele betalingsplicht’ geldt. In andere woorden: het is netjes als je een schuld gewoon aflost, al ben je dat dus niet verplicht.

‘Nooit iets gehoord’

Melvin is niet gewezen op die morele verplichting. Hij wordt gesommeerd direct te betalen. Dat snapt hij niet, want hij heeft nooit eerder iets gehoord. Geen brief, geen aanmaning, helemaal niets.

Dossier te oud

Vesting Finance heeft inmiddels gereageerd op de zaak. Zij stellen dat het dossier inderdaad te oud is en dat Melvin het niet hoeft te betalen.

”We zouden het wel netjes vinden als hij dat doet”, zo stellen de incassogieren. Wat kwalijk is, is dat Vesting Finance het wel probeert.

Ze sturen een deurwaarder langs en klanten moeten er dan zelf maar achter komen of het dossier verjaard is ( en hier ook bewijsstukken van aanleveren).

Vesting Finance controleert het dan en als iemand gelijk heeft, wordt er gewezen op de morele betalingsverplichting. Een bizarre manier van zaken.

Scroll naar boven