In Colorado, Amerika, is een 10-jarig meisje overleden aan de pest. De gezondheidsautoriteiten zijn hier extra voorzichtig mee, omdat de ziekte op meer plekken is gevonden bij dieren. Deze maand is het al zes keer voorgekomen dat er sporen van de pest zijn ontdekt.

De pest

The Colorado Department of Public Health adviseert haar inwoners om huisdieren te behandelen met vlooienbestrijdingsmiddelen, vooral uit de buurt te blijven van knaagdieren. De pest is een ziekte die vooral voorkwam in de Middeleeuwen. Deze epidemie stond ook wel bekend als de “zwarte dood”. Toen der tijd kostte de ziekte het leven aan 1/3 van de Europese bevolking.

De ziekte is zeer besmettelijk en kan van mens op mens overgedragen worden. Wanneer de ziekte niet op tijd behandeld wordt, is de afloop vaak dodelijk. Opmerkelijk is dat de ziekte momenteel veel voorkomt in de VS. In Nederland is de ziekte al niet meer gezien sinds 1929.

Ook in het westen van de Verenigde Staten komt de ziekte nog voor. Tussen 2015 en 2020 zijn er 22 gevallen gemeld van de pest. De laatste keer dat er iemand stierf aan de ziekte in de VS was in 2015.


Like it? Share with your friends!