Net als je denkt dat het allemaal niet gekker kan, komt er weer een mega faal van het toch al falende kabinet om de hoek. Zoals bekend levert Nederland wapens aan Oekraïne. Maar niemand schijnt te controleren op welke manier de wapens worden ingezet. 

Recent leverde Nederland een aantal ‘houwitsers’ aan Oekraïne, een stuk artillerie met korte loop. Hier was Defensie allesbehalve blij mee, maar Kasja Ollongren was onverbiddelijk. Insteek was wel dat het wapentuig alleen ‘defensief’ gebruikt mag worden.

Leuk en aardig, maar wie ziet erop toe dat dat ook echt gebeurt? Heeft minister van Defensie Kajsa Ollongren eigenlijk wel enige weet van waar, wanneer en op welke manier de door Nederland geleverde wapens worden ingezet? Dat wilde Wybren van Haga, oud-commando en tegenwoordig Tweede Kamerlid graag weten. Het antwoord: Ollongren weet het niet.

Geen informatie over inzet en slachtoffers

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Ollongren: “Het kabinet beschikt niet over informatie aangaande de locatie of het moment van de inzet van Nederlandse militaire goederen. Ook heeft het kabinet geen informatie over slachtoffers die specifiek door Nederlandse militaire goederen zijn gemaakt.”

”Het is aan Oekraïne om conform de eindgebruikersverklaring te beslissen over de inzet van de geleverde middelen. De Nederlandse inzet is om Oekraïne in staat te stellen zich beter te verdedigen tegen de Russische gewapende aanval.”

Training?

Zo mogelijk nog frappanter, is dat Oekraïeners wapens krijgen die ze helemaal niet kunnen bedienen. Een houwitser is namelijk een ingewikkeld wapensysteem.

Tegen de Telegraaf zei voormalig pantserhouwitser commandant Han Bouwmeester er het volgende over: ”We hebben ze in 2007 gebruikt en het heeft zeker drie maanden geduurd voordat we ze (mensen die de houwitser bedienen) fatsoenlijk opgeleid kregen.”

De vraag is dus: legt Nederland aan de ontvangers eigenlijk wel uit hoe de kanonnen werken? Ja en nee. Ollogren schrijft dat er in Oekraïne geen defensiepersoneel uit Nederland komt helpen trainen. Maar, Nederland geeft wel trainingen aan Oekraïners in Duitsland.