Meerdere nieuwe varianten ontdekt: ”Het gaat hard nu”

Corona

Europa moet zich voorbereiden voor een nieuwe opleving van het coronavirus. Na een tijdje uit beeld te zijn verdwenen, blijkt uit cijfers dat steeds meer mensen het weer onder de leden hebben. En daar blijft het niet bij.

Stijging

Volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC kunnen we onze borst natmaken. De dienst verwacht een sterke stijging in het aantal besmettingen.

Momenteel gaat men er nog niet vanuit dat we te maken krijgen met golven van het niveau dat we eerder hebben gezien. Dat wil niet zeggen dat men er niet op rekent.

Twee dagen geleden meldde het RIVM de vondst van een nieuwe variant, die de naam EG.5 kreeg. Deze subariant gaat nu rond in Nederland en duikt steeds vaker op. De gezondheidsdienst wijst op vakanties als boosdoener. ”Die dragen bij aan de verspreiding.”

F456L

Maar naast EG.5 zijn er nu ook een aantal andere varianten ontdekt. Die hebben de verzamelnaam F456L gekregen. Wat zorgwekkend is, is dat deze varianten in staat zijn om de afweer van mensen te omzeilen. Daardoor worden we toch weer besmet.

Uit de eerste waarnemingen concludeert de ECDC deze nieuwe varianten ‘waarschijnlijk’ niet veel ziekmakender zijn dan eerdere varianten.

Meerdere nieuwe varianten ontdekt: ''Het gaat hard nu''

Boosteren

Dat wil zeggen, als je een prik hebt genomen. Want dan ben je volgens de dienst goed beschermd. Ouderen en mensen die vanalles mankeren kunnen wel coronaklachten ontwikkelen.

Om die reden wordt momenteel alles in gereedheid gebracht om mensen in het najaar weer te gaan prikken. Uiteraard is het RIVM van mening dat dit ‘slim is om te doen’.

Meer opnames

Hoeveel medelanders het coronavirus inmiddels onder de leden hebben is niet bekend. Er wordt namelijk niet meer getest.

Het RIVM meet het rioolwater nog wel, en daar zitten steeds meer virusdeeltjes in. Het gaat om het hoogste niveau sinds de maand mei. En dat baart zorgen.

Aan het begin van augustus waren bijna vijftig mensen opgenomen. Op het moment van schrijven ligt dat aantal alweer op bijna honderd.

Scroll naar boven