Mbo’er Nikki (19) komt populair café niet binnen: ”Sorry, alleen hbo’ers welkom

Mbo'er Nikki (19) komt populair café niet binnen: ''Sorry, alleen hbo'ers welkom

De inmiddels 19-jarige Nikki doet een mbo-opleiding schoonheidsspecialiste en dacht begin maart een leuk avondje uit tegemoet te gaan in studentencafé De Kneus in hartje Utrecht. Dat liep helaas anders. Bij de ingang werd ze geweigerd nadat ze haar van de mbo-instelling waar ze studeert op haar telefoon liet zien. Er zouden alleen hbo’ers welkom zijn.

“Ik was met een paar vriendinnen en nog wat vrienden die allemaal binnenkwamen, maar ik niet. Ik werd geweigerd omdat ik op het mbo zit. Alleen hbo-studenten en  studenten van de universiteit zijn hier welkom, kreeg ik botweg te horen.”

De jonge studente is er kapot van. Dat gevoel wordt volgens haar versterkt doordat haar twee zussen beide vwo gedaan hebben. ”Ik voelde me daar al onzeker over. Als je dan ook nog eens wordt weggestuurd omdat je vriendinnen hbo doen en jij niet, dan is dat extra kwetsend.”

Café: ”Richten ons inderdaad op hbo- en wo-studenten

Hoewel het café stelt zich nauwelijks te kunnen voorstellen dat Nikki echt geweigerd is, zegt de eigenaar zich inderdaad op hbo- en wo-studenten te richten.

”Dat is onze doelgroep, omdat daar ook een heel studentenleven omheen zit. Zij hebben studentenhuizen, verenigingen en ondernemen tenminste activiteiten met elkaar. Veel meer dan mbo’ers dat doen. Maar we hebben verder niets tegen mbo’ers.”

Volgens de wet mag dit

Het zat Nikki zo hoog, dat ze contact opnam met antidiscriminatiebureau Art 1. Midden-Nederland. Die kunnen – helaas voor Nikki – niet zoveel voor haar doen. “Jammer genoeg is het zo dat weigeren op grond van opleidingsniveau niet wordt gezien als discriminatie”, zegt een woordvoerder van Art. 1. “Hoe spijtig ook, volgens de wet is het toegestaan dat mensen op grond daarvan worden uitgesloten.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven