Massale paniek in vliegtuig naar Amsterdam, toestel maakt noodlanding

Massale paniek in vliegtuig naar Amsterdam, toestel maakt noodlanding

Passagiers aan boord van vlucht VY1379 van Alicante naar Amsterdam hebben doodsangsten uitgestaan. In het vliegtuig stond ineens een dronken man op, die passagiers en personeel begon aan te vallen. Ook deed hij een poging de deur te openen op grote hoogte.

Noodlanding

Het is ternauwernood goed afgelopen, dankzij reizigers die de man naar de grond konden werken. Zij hebben de man daarna in bedwang weten te houden, tot het vliegtuig landde.

Vanwege de commotie moest het vliegtuig een noodlanding maken in Parijs, Frankrijk. Daar stonden luchthavenpersoneel en politieagenten klaar om de man aan te houden en af te voeren.

Opmerkelijk is dat drie Nederlanders die de man hadden overmeesterd, ook zijn aangehouden. Zij zitten ook op het bureau.

Trauma

Iemand die aan boord zat van het vliegtuig, is passagier Miranda Geurtsen. Zij vertelt wat er gebeurde. ”Ongeveer anderhalf uur na vertrek zagen we een stewardess, die lang in discussie was met een Spaanse reiziger. Die was ons al opgevallen voor we gingen boarden.”

”De man had een grote fles Jägermeister bij zich.” Dit is een sterke drank die 35 procent alcohol bevat. Het ijskoude gevoel dat Jägermeister geeft, kregen de overige vliegtuigpassagiers ook toen ze merkten dat het vliegtuig ineens besloot te landen.

Massale paniek in vliegtuig naar Amsterdam, toestel maakt noodlanding

”Het gesprek met de man was al overgenomen door een mannelijke steward, maar iedereen voelde spanning. Moeders met baby’s en kleine kinderen gingen al op het gangpad staan. Ineens moest iedereen op zijn/haar plek gaat zitten en de riemen omdoen.”

Loopt uit de hand

Reizigers zouden niet hebben geweten dat het vliegtuig zou landen. De situatie aan boord werd steeds nijpender. ”De man (de Spanjaard) was erg vervelend.”

”Hij luisterde niet en begon vrouwen lastig te vallen. Hij was duidelijk dronken. Uiteindelijk mocht hij naar het toilet, maar op voorwaarde dat de deur open bleef.”

Personeel doet niets

De man was niet meer onder controle te krijgen en had de fles bijna helemaal opgedronken. Een Nederlandse man stond klaar om in te grijpen, als dat nodig zou zijn.”

Het personeel had zich intussen verscholen achter een gordijn. ”Zij hebben aangegeven geen fysieke handeling te mogen verrichten.” De man liep naar de Nederlander toe en begon hem te duwen. En toen probeerde hij ineens de nooddeur te openen.”

”Meerdere passagiers hebben zich op de man gestort, die maar bleef opstaan. Uiteindelijk waren er drie mannen nodig om hem te overmeesteren. Ze hebben hem op de achterste rij gelegd en hem vastgeboden met een stoelriem. Hij bleef zichzelf maar verzetten.”

Massale paniek in vliegtuig naar Amsterdam, toestel maakt noodlanding

Agenten

Nadat het vliegtuig was geland, is de man direct afgevoerd. De passagiers dachten daarna direct door te kunnen vliegen naar Amsterdam, maar dat bleek niet het geval.

”Het heeft twee uur geduurd. Het was warm, moeders met kinderen en baby’s kregen geen drinken, konden niet naar de wc en niemand wist hoe het verder zou gaan.”

De drie Nederlanders die de man overmeesterd hadden, zijn ook meegenomen naar het bureau. Daar moeten ze verklaren wat er precies is gebeurd. Hun gezinnen en kinderen zijn ook mee gegaan, maar niemand weet hoe deze helden thuis zijn gekomen.

Geen bagage

Wanneer de overige passagiers eindelijk landen, krijgen ze nog een vervelende verrassing. Op Schiphol blijken medewerkers van de bagage ‘al naar huis’. Daardoor heeft niemand zijn bagage gekregen. Volgens Geurtsen is het onduidelijk wanneer ze haar koffers krijgt.

Scroll naar boven