Massale armoede in Nederland, Rode Kruis opent gironummer

Massale armoede in Nederland, Rode Kruis opent gironummer

Het klinkt bijna ongelooflijk, maar Nederland telt inmiddels dusdanig veel armoede dat het Rode Kruis besloten heeft een gironummer te openen. Op nummer 5125 kunnen mensen geld doneren om gezinnen die niets te eten hebben te ondersteunen.

‘Gaat niet goed’

Heleen van den Berg, waarnemen directeur Nationale Hulp en Verenigingsmanagement bij het Rode Kruis noemt het een ‘zorgwekkende ontwikkeling’. ”Steeds meer mensen in Nederland houden geen geld meer over om voldoende en gezond en gevarieerd voedsel te kopen.”

Het is volgens Van den Berg inmiddels zo schrijnend, dat gezinnen te weinig eten en maaltijden moeten overslaan. Met het geld dat binnenkomt, worden zogeheten boodschappenkaarten aangeschaft. Deze hebben een waarde van 17,50 euro en er kan mee betaald worden in supermarkten.

Financiele problemen

Vorig jaar, in 2022, heeft het Rode Kruis maar liefst 215.000 van deze bonnen uitgedeeld. De hulporganisatie verwacht dat het aantal aanvragen dit jaar gaat verdubbelen.

Inmiddels is de situatie zo schrijnend dat ongeveer de helft van alle inwoners in Nederland te maken heeft met financiele problemen. ”Een op de vier kinderen gaat zelfs zonder ontbijt naar school”, zo legt Camilla van der Burgt van voedselhulp Emmen uit.

Groeiende armoede onder Nederlanders: "Zijn ontwikkelingsland geworden" | Ongehoord Nieuws

Voedselbank

Ook voedselbanken zien het somber in. Vorig jaar spraken zij tot wel 40% meer klanten te verwachten dit jaar. De prognose is uitgekomen. ”Het is drukker dan ooit, iedereen loopt op zijn of haar tandvlees”, zo zei Helma Beker van de voedselbank in Rotterdam in oktober tegen Hart van Nederland.

Scroll naar boven