Marloes emigreerde met haar gezin: ”Hier is het veel beter!”

Marloes nam ontslag en emigreerde met haar gezin: ''Hier is het veel beter!''

De 35-jarige Marloes Huisinga heeft een levensveranderend besluit gemaakt. Samen met haar vriend (37), zoon Maarten (4) en dochter Brenda (2) is het gezin eerder dit jaar geëmigreerd vanuit Nederland. Het is even wennen, maar de vier zijn dolgelukkig.

Åsenhöga

Het gezin woont sinds mei dit jaar in het Zweedse Åsenhöga, een dorpjeop zo’n twee uurtjes rijden van Gotenburg. Tegen De Telegraaf vertelt Marloes meer.

”Zeven jaar geleden was ik samen met Ronald op vakantie in Zweden. We vonden het schitterend! Ooit gaan we hier wonen, zei hij toen.”

”Ik had eigenlijk niet verwacht dat het zo ver zou komen. Ik voelde er wel wat voor, maar vond het spannend mijn leven in Nederland achter te laten.”

Verhuizing

Tot de uiteindelijke verhuizing woont het gezin in Loppersum. Na een reeks aardbevingen hakken ze de knoop door: ”Het is niet meer het dorp zoals we het kenden. De wens om naar Zweden te vertrekken kwam weer opzetten. In uni 2022 hebben we het besloten. In mei van dit jaar was het zover.”

Hoewel de familie pas drie maanden in Zweden woont, zijn ze dolgelukkig. ”Maarten en Breda kunnen hier echt kind zijn!”

”Er is veel minder prestatiedruk, de voorzieningen zijn geweldig en het land is prachtig.” Het gezin heeft een karakteristieke rode woning. ”De gemeenschap heeft ons hartelijk verwelkomd!”

Marloes nam ontslag en emigreerde met haar gezin: ''Hier is het veel beter!''

Brood

Marloes vindt het Zweedse brood niet te nassen, dus dat eet ze niet. ”Daarom bak ik elke ochtend zelf brood. Dat is veel lekkerder!”

Ze doet een poging de Zweede keuken beter te leren kennen. Het is momenteel paddenstoelenseizoen. ”Zweedse vrienden hebben ons verteld welke soorten we kunnen eten. Sindsdien ga ik regelmatig naar het bos om paddenstoelen te plukken.”

Wennen

Marloes had in Nederland een baan als teamleider bij een dagbesteding. Voor de emigratie moest er veel geregeld worden, terwijl ook het huishouden en de zorg van de kinderen aandacht moest krijgen. Marloes nam daarom ontslag. Ronald zorgt voor het inkomen.

Daar had Marloes in het begin moeite mee. ”Ik was gewend mee te betalen. De beslissing hebben we samen genomen, maar ik lever nu op een andere manier een bijdrage.”

Vakantie in Nederland

Hoewel het gezin pas net in Zweden woont, hebben ze alweer twee weken vakantie gevierd in Nederland. ”We zaten op de camping in Grolloo.”

”Supergezellig, en ook het contact met familie en vrienden in Nederland was heel erg fijn”, aldus Marlies. In de caravan had het gezin het naar hun zin.

‘Alles is veel beter!’

Veel mensen hebben het idee dat Zweden veel duurder is dan Nederland. Volgens Marloes is dat complete nonsens. ”Ja, in de supermarkt betaal je iets meer, maar verder er van alles vergoed.”

Marloes nam ontslag en emigreerde met haar gezin: ''Hier is het veel beter!''

”Neem de zorgverzekering, die wordt betaald door de overheid. Ook het schoolgeld bedraagt vrijwel niks.” En dan komt het mooiste…

In Nederland woont iedereen bovenop elkaar en moet je jaren wachten voor een woning. Zweden kent die problematiek niet. De woningen zijn ook veel goedkoper.

Ronald en Marloes hebben hun huis in Nederland voor een goede prijs verkocht. ”In Zweden leven we hypotheekvrij. Dat scheelt een hele hoop!”

Scroll naar boven