Mark Rutte wiste jarenlang dagelijks berichten op zijn telefoon om ongelooflijke reden

Mark Rutte wiste jarenlang dagelijks berichten op zijn telefoon om ongelooflijke reden

Premier Mark Rutte heeft jarenlang dagelijks sms-berichten van zijn mobiele telefoon verwijderd. De SMS’jes waarvan hij dacht dat deze bewaard zouden moeten worden, stuurde hij naar ambtenaren en alle overgebleven tektsberichten verwijderde hij. 

Dat meldt de Volkskrant. Volgens het medium heeft de minister-president dit gedaan omdat hij over een oude telefoon beschikte met heel weinig opslagruimte.

Archiefwet

Het probleem is niet zo zeer dat Rutte ‘vergat’ om met de tijd mee te gaan. Door het consequent verwijderen van berichten is het moeilijk te achterhalen of dat in overeenstemming met de Archiefwet is gebeurd. Die schrijft namelijk voor dat functiegerelateerde berichten niet vernietigd c.q. verwijderd mogen worden.

De werkwijze van Mark Rutte kwam gisteren aan het licht dankzij het uit de school klappen van de landsadvocaat in een rechtszaak die is aangespannen door de Volkskrant. De advocaat stelt dat de premier tijdens de coronacrisis en de jaren daarvoor deed aan ‘realtime-archivering’, door direct zelf te bepalen of een SMS-bericht moet worden bewaard of dat deze vernietigd kon worden.

De landsadvocaat meldt daarbij dat er geen reden is om aan te nemen dat de handelswijze van Rutte ‘ondeugdelijk’ is verlopen. Sinds afgelopen donderdag beschikt de premier overigens over een nieuw toestel, met wat meer opslagruimte.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven