Mark Rutte geeft grote fout toe: ”Maar het is nu al te laat…”

Mark Rutte geeft grote fout toe: ''Maar het is nu al te laat...''

De asielinstroom in Nederland is zo groot, dat het nauwelijks meer te behappen is. Mark Rutte erkent dat de instroom te hoog is, maar wijst op corona als excuus. ”Daardoor zijn we in slaap gesukkeld”, zo stelt de premier.

Mark Rutte geeft grote fout toe: ''Maar het is nu al te laat...''

”Je ziet na corona dat de aantallen hoog liggen”, zegt Rutte. Volgend jaar verwacht Nederland minimaal 50.000 nieuwe Nederlanders. Of dat te hoog is? ”Daarover zijn we in gesprek.”

Meerdere bewindspersonen binnen de VVD en het CDA hebben inmiddels aangegeven dat dit aantal van 50.000 te hoog is. Rutte ‘snapt’ die zorgen. Hij is er van overtuigd dat dit aantal iets naar beneden gebracht kan worden, maar moet wel rekening houden met internationale verdragen.

Asielstop geen optie

Hoewel er voor Nederlanders nauwelijks woningen te krijgen zijn, is een asielstop geen optie. Volgens Rutte mag dat niet omdat er binnen de Europese Unie nu eenmaal afspraken gemaakt zijn over het opnemen van asielzoekers. De coalitie is verdeeld over eventuele maatregelen om de instroom te beperken.

Maar wie precies wat denkt wil Rutte niet zeggen. Daarover wil hij pas praten als de vier fractievoorzitters van CDA, VVD, ChristenUnie en D66 het met elkaar eens worden.