Marjolein wil vuurwerkverbod voor haar hulphond

Marjolein wil vuurwerkverbod voor haar hulphond

Marjolein Porsius (66) uit Akersloot is voorstander van een algeheel vuurwerkverbod. Samen met haar blindengeleidehond Finja (8) staat zij doodsangsten uit door het geknal. Bovendien kan haar hond zijn werk niet doen.

Marjolein wil vuurwerkverbod voor haar hulphond

Doodsangsten

De Akerslootse kan nog maar voor 8 procent zien. Dankzij Finja is ze mobiel en zelfstandig, zo legt ze uit aan NH Nieuws. Finja en Marjolein zijn al zes jaar samen en heel erg hecht. Maar de twee hebben samen ook veel doodsangsten uitgestaan door vuurwerk.

”Finja bevroor als ze een knal hoorde en kon op die momenten haar werk niet meer doen. Hoewel de hond er van hersteld is, zal het nooit ‘normaal’ worden. “Met oudjaar kruipen we met z’n allen in bed en nemen we champagne en hapjes mee. Finja slaapt dan bij ons, en zo komen we de jaarwisseling goed door.”

Grote overlast

De organisatie KNGF Geleidehonden deelt de zorgen van Marjolein. Zij willen al jarenlang een vuurwerkverbod omdat de cliënten er ‘grote overlast’ door ervaren. “En merken ook dat de vuurwerkperiode effect heeft op de hond”, zo beweert de woordvoerder Eveline Lentz.

Hulphonden worden getraind op harde geluiden, onder meer met een alarmpistool. Deze geluiden komen echter niet in de buurt van het zware vuurwerk dat er tegenwoordig wordt afgestoken. ”Hier kun je een hond niet op voorbereiden, dit gaat heel ver.”

Arbeidsongeschikt

“Het professioneel fokken, opvoeden en opleiden van een hulphond kost gemiddeld 40.000 euro. En het ís gebeurd dat honden door nare ervaringen met vuurwerk arbeidsongeschikt zijn geraakt. Het gemis van de hond als hulpmiddel én als maatje, is veel groter dan menig vuurwerkafsteker zich kan voorstellen.”

Scroll naar boven