Marijke (72) helpt terminale hartsvriendin (82) en krijgt een dikke boete: ”Onmenselijk”

Marijke (72) helpt terminale hartsvriendin (82) en krijgt een dikke boete: ''Onmenselijk''

De 82-jarige Anneke neemt op korte termijn afscheid van het leven. Haar beste vriendin Marijke (72) doet alles wat ze kan om haar te helpen. Wanneer ze Anneke naar het ziekenhuis brengt, parkeert ze haar auto zo dicht mogelijk bij de leenrolstoelen, want lopen kan de terminale vrouw niet meer. En dan volgt er een dikke boete.

Groene Hart

Anneke en Marijke zijn al jaren beste vriendinnen. Vorig jaar belt Anneke haar vriendin op, of Marijke haar alsjeblieft naar het Groene Hart in Gouda wil brengen.

Marijke twijfelt geen moment. ”Normaal brengt haar zoon of schoondochter haar, maar die waren op vakantie. Dit doe ik voor haar, ze is mijn beste vriendin.”

Anneke is niet meer in staat om te lopen. Haar lichaam is op. ”Ik wilde haar afzetten voor de deur en dan een plekje zoeken op het terrein van het Groene Hart. Maar het was zo druk dat we de parkeergarage zijn ingereden. Op het parkeerdek zag ik een rolstoel.”

”Ik was alleen maar bezig met Anneke op tijd en veilig bij haar afspraak te krijgen. Dus parkeerde ik mijn auto pal naast de rolstoel.”

Stadstoezicht

Na een slordige 45 minuten komen Anneke en Marijke terug bij de auto. Onder de ruitenwisser zit tot hun verbazing een kaartje van stadstoezicht van de gemeente Gouda.

”U heeft een verkeersovertreding gemaakt”, staat erop. Niet veel later valt er bij Marijke een bekeuring op de deurmat. Ze moet 319 euro betalen.

Wat blijkt? Marijke heeft geparkeerd op een gehandicaptenparkeerplaats, maar heeft niet de benodigde kaart. ”Ik had echt geen idee.”

Marijke laat het er niet bij zitten en gaat in beroep bij het OM. Daarin legt ze uit dat ze met haar gedachten alleen maar bij haar vriendin was, en daar nooit had geparkeerd als ze had geweten dat het een invalidenparkeerplaats betrof.

Slapeloze nachten

Op 26 jongst leden komt de reactie van het OM. Het beroep is afgewezen en Marijke moet het bedrag alsnog betalen. Ze is er helemaal kapot van.

”Anneke is terminaal en moest naar het ziekenhuis. Daar kun je niet omheen. Ik heb er slapeloze nachten van. Ik ben ook niet zo bijdehand meer en wordt een dagje ouder. Ik kan me voorstellen dat ik fout ben geweest, maar zo’n groot bedrag? Mijn leven staat echt op zijn kop.”

Foto: copyright Merel Klijzing

Scroll naar boven