Maria’s zoon (7) weigert zijn billen af te vegen: ”Krankjorum word ik ervan”

Maria's is wanhopig omda haar zoon (7) weigert zijn billen af te vegen

Maria heeft een probleem. Haar zoon van zeven jaar oud weigert zijn billen af te vegen nadat hij een toiletbezoek heeft afgelegd. Ze heeft het hem ondertussen al honderd keer uitgelegd en is inmiddels wanhopig op zoek naar een oplossing tot haar zoon door te dringen.

Tegen RTL Nieuws doet Maria haar verhaal. De moeder heeft zelf geen idee waarom haar zoon de boodschap niet wil begrijpen. ”We hebben al honderd keer uitgelegd hoe het moet en waarom hij het moet doen, maar hij vertikt het: zijn billen afvegen.”

Ze vervolgt: ”Als we (Maria en haar man) hem erop wijzen, gaat het twee dagen goed en dan vergeet hij het weer. Dat blijft natuurlijk niet zonder gevolgen, die gore onderbroeken zijn we helemaal zat inmiddels. Maar hoe zorgen we er nu voor dat hij dit wel gaat doen?”

Opvoedcoach

Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching stelt dat een zevenjarige ”gewoon zijn eigen billen moet afvegen” en vermoedt dat Maria’s zoon het ”gewoon niet belangrijk genoeg vindt” om te doen. Sowieso is Bobeldijk geen fan van ”dingen herhalen”, want ”daar leren kinderen niks van.”

In plaats van het uitleggen, kan Maria beter meelopen naar de wc en het daar ter plekke laten zien. ”Een kind leert ook niet fietsen op de bank. Dus als hij moet poepen, dan verbeter je hem. Dan kun je uitleggen dat je dit blijft doen totdat alles goed gaat.”

Annelies vervolgt: ”Wat ook kan helpen, is je kind de gevolgen laten ervaren. Hij moet die remsporen zelf ook vervelend gaan vinden.” Maria zou er daarom goed aan doen om haar zoon te laten helpen met de was. In ieder geval zal straf niet helpen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven