Maria woont noodgedwongen bij haar ex-man: ”Ik kan geen kant op”

Maria woont noodgedwongen met ex-man samen: ''

Het is te gek voor woorden dat er in Nederland nauwelijks tot geen sociale huurwoningen meer zijn. De wachttijd blijkt volgens cijfers inmiddels 15 jaar. Mensen die niet particulier kunnen huren, kunnen geen kant op.

Iemand die hierover kan meepraten is Maria. Ze moet noodgedwongen samenwonen met haar ex-man, met wie ze geen contact meer wil.

Maria staat al jaren op de wachtlijst, maar heeft nog talloze jaren te gaan voordat ze in aanmerking komt. Tegen Hart van Nederland deelt de moedeloze moeder haar zorgen.

Maria woont noodgedwongen met ex-man samen

Wachtlijst

Naar eigen zeggen staat Maria inmiddels vier jaar op de wachtlijst. ”Dat betekent dat ik ongeveer nog een jaar of elf heb, voordat ik geholpen wordt. Maria is radeloos. ”Ik heb de hoop eigenlijk al opgegeven.”

De coronapandemie is de oorzaak dat Maria geen geld meer had. Alles is op. Om die reden kunnen zij en haar zoontje niet particulier huren.

”We hebben geprobeerd een urgentieverklaring aan te vragen zonder enig resultaat. We hadden geen andere opties. We liepen zelfs bij de voedselbank.”

Slapen op de bank

Maria moet dus noodgedwongen bij haar ex blijven wonen. En dat terwijl de twee elkaar liever niet meer willen zien nadat hun relatie op de klippen liep.

Het is een ontzettend lastige situatie. Maria’s ex werkt in de nacht, terwijl Maria zelf overdag of ’s avonds werkt. Daardoor kunnen ze elkaar ontwijken. Maar dat is natuurlijk niet elke dag zo. ”Als mijn ex in het weekend thuis is, slaap ik helaas op de bank.”

Maria woont noodgedwongen met ex-man samen

Woonprotest

Vanmiddag ze bij het woonprotest. Eerdere protesten hebben enigszins vruchten afgeworpen, maar oplossingen zijn er nog lang niet.

Volgens Thijs de Bekker, woordvoerder van het protest, hebben ze voor elkaar gekregen dat er in het coalitieakkoord nu is opgenomen dat woningen niet meer gesloopt worden. Ook komt er een einde aan het verkopen van sociale huurwoningen.

Jaarbeursplein

Helaas is nog niet alles opgelost. Wat Bekker betreft gaat de strijd net zo lang door tot er een structurele verandering komt. Het Jaarbeursplein is wat dat betreft een treffend voorbeeld van de ellende.

””Op het Jaarbeursplein zijn sociale huurwoningen gesloopt om ruimte te maken voor luxe appartementen. De zogenaamde Galaxy Toren”, vertelt de Bekker. “Ondertussen is de bouw daar al jaren stilgelegd. Dat is in een crisis als deze totaal niet te verklaren.”

Maria ten einde raad

In de tussentijd is Maria nog niet geholpen. De vrouw is ten einde raad en kapot van verdriet door hoe ze momenteel moet leven.

Naar een ander dorp verhuizen behoort niet tot de mogelijkheden. Dan zou haar zoontje naar een andere school moeten en voor haar werk zou ze dan een auto moeten aanschaffen.

Dat is geen optie. Maria heeft het niet breed en de kosten van een auto kan ze simpelweg niet betalen. Het enige dat ze kan doen, is afwachten. En in weekenden op de bank slapen.

Maria is niet de enige in deze situatie. Wij willen je vragen om je reactie achter te laten op Facebook en om dit bericht te delen.

Scroll naar boven