Marc van Ranst doet schokkende onthulling: “Het is bedrog”

Marc van Ranst doet schokkende onthulling: "Het is bedrog"

We bevinden ons volop in het griepseizoen en dus grijpen we massaal naar allerlei middelen die ons van hoesten, hoofdpijn en andere griepsymptomen kunnen verlossen. Maar één middeltje moet je volgens de bekende Belgische viroloog Marc van Ranst links laten liggen.

Het gaat om Oscillococcinum, dat klachten zoals spierpijn en hoofdpijn zou verlichten. Van Ranst spreekt van oplichting en beweert dat het middel totaal niet werkt.

Bestseller

”Oscillococcinum werkt niet onmiddellijk. Eigenlijk werkt het totaal niet”, schrijft viroloog Marc Van Ranst in zijn column voor De Morgen. Het product is een homeopathisch middel waarvan gezegd wordt dat het griepsymptomen verlicht. Het wordt in ons land verkocht bij de apotheek zonder voorschrift en is volgens het bedrijf zelf wereldwijd ”een bestseller”.

30 euro

Mensen die het middel kopen tuinen volgens Van Ranst regelrecht in een marketingtruc van 30 euro. ”Het product is niet meer dan water met suiker. Het is ook nooit bewezen dat het werkt. Ze gebruiken een hoop moeilijke Latijnse woorden in de hoop dat mensen erin trappen.”

Boiron, het bedrijf achter Oscillococcinum, is inmiddels op de hoogte van de beweringen van de viroloog, maar beweert dat het product wel werkt.

 

Scroll naar boven