Mannen overlijden vaker aan corona dan vrouwen: Dit is de reden

Over het algemeen lijken mannen ernstiger ziek te worden van een coronabesmettingen dan vrouwen. Dit blijkt uit alle cijfers. In november was zo’n 60 procent van alle coronadoden een man. Gent Stevens Callens, infectioloog, heeft uitleg gegeven hoe dit komt.

Verschillende factoren

“Er spelen wel verschillende factoren mee natuurlijk. De eerste is dat de levensverwachting van vrouwen hoger is dan die van mannen en dat leeftijd een belangrijke factor is van overlijden. Een tweede factor is dat bij mannen meer comorbiditeiten meespelen, en die zijn eigenlijk bepalender dan het geslacht. Dat komt wel sterker door op de verschillende modellen.”, aldus Callens.

Mannen zijn vaker kwetsbaar omdat ze meer onderliggende aandoeningen hebben. “Bijvoorbeeld obisitas of diabetes, waardoor het lijkt alsof ze sneller komen te overlijden. Alhoewel uit studies blijkt dat mannen inderdaad iets meer kans hebben om te overlijden aan covid-19.”

Een Nederlandse immunoloog zegt dat vrouwen meer Killer T-cellen hebben. Dit is een subgroep van witte bloedcellen die ons beschermen tegen virale aandoeningen. “Er is inderdaad een verschil tussen mannen en vrouwen waarbij er een hypothese is dat de vrouwelijke geslachtshormonen meer van die soort subgroepen gaat produceren. Maar dat kan zeker niet de enige verklaring zijn, omdat er maar een klein verschil is tussen mannen en vrouwen.”, volgens Callens.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven