Man zegt wat (bijna) iedereen denkt over ‘probleemhonden’

Man zegt wat (bijna) iedereen denkt over 'probleemhonden'

De Britse Martin Ingram is de trotse bezitter van XL Bully. De hondensoort wordt in Engeland per het eind van dit jaar verboden, en de hondenbezitter is ten einde raad. Hij zal namelijk afstand moeten doen van de pup Kaya, die gezien wordt als een ‘probleemhond’.

‘Probleemhonden’

Premier Rishi Sunak, Suella Braverman en andere bezorgde mensen in Engeland omschrijven XL Bullies als honden die ’te gevaarlijk zijn’.

De Britse Martin is daar mee oneens. De 56-jarige Brit is dolverliefd op zijn puppy Kaya en omschrijft het dier als een lieve hond met een groot hart.

Man zegt wat (bijna) iedereen denkt over 'probleemhonden'

Volgens Martin is het verbod op XL Bullies tot stand gekomen door ‘onverantwoordelijke eigenaren’ van honden. Hij vindt niet dat de dieren iets kan worden verweten. ”Het is hun schuld, mensen die een hond nemen maar geen flauw idee hebben hoe ze te verzorgen.”

‘Mijn hond doet niets’

Martin kan zich niet voorstellen dat Kaya ooit een kind, of een ander dier aan stukken zou rijten. Hij is verdrietig dat hij Kaya over enkele maanden zal moeten afstaan. Hij vindt het ook onterecht dat het hondenras als ‘probleemhond’ wordt gezien en zegt daar iets van.

Niet verantwoordelijk

In een verklaring van premier Sunak laat hij weten dat XL Bullies de samenleving niets goed brengen. ”Dit kan zo niet meer doorgaan”, aldus de minister-president. Aan het eind van het jaar wordt het bezit van die hondenras verboden. Mensen die er eentje hebben, moeten er afstand van doen.

Mensen zijn het probleem

Tegen de Britse krant Mirror laat Martin zijn tranen de vrije loop. ”Ik kan mezelf geen leven voorstellen zonder Kaya. Het is de meest liefdevolle en mooie hond die ik ken.”

”Hij zou nooit iemand kwaad doen. Ik ben verdrietig en zal mezelf inzetten om mijn hond te houden. De premier verbied XL Bullies, maar geen andere honden die mensen te grazen nemen? Dat gaat er bij mij niet in. Het is pure onzin, en enorm laffe politiek.

En dan zegt Martin iets wat heel veel mensen denken: ”Dieren zijn niet het probleem. Mensen zijn het probleem. Er zouden strengere eisen moeten komen voor mensen die een hond willen. Laat ze maar aantonen dat ze ervoor kunnen zorgen. Dat is de oplossing in mijn ogen.”

Scroll naar boven