In veel delen van de wereld beschouwen we het als vanzelfsprekend dat alle kinderen gelijkwaardig zijn – ongeacht hun geslacht.

Maar er zijn ook veel plaatsen in de wereld waar het hebben van een jongen of een meisje een belangrijk verschil maakt.

In de jaren tachtig introduceerde China het een-kindbeleid, dat leidde tot veel geslachts-selectieve abortussen en in de steek gelaten kinderen.

In China is het krijgen van een dochter niet altijd zo wenselijk als het krijgen van een zoon. Van een zoon wordt gedacht dat hij een betere kans heeft dan een dochter om een ​​baan te krijgen – om nog maar te zwijgen van een beter betaalde baan.

Deze manier van denken heeft grote sociale problemen veroorzaakt in China als het gaat om hoe er naar vrouwen wordt gekeken.

Veel stelletjes die dochters kregen sinds het één-kindbeleid werd uitgevaardigd, hebben besloten ze in weeshuizen te plaatsen in de hoop dat ze worden geadopteerd.

Maar niet elke ouder heeft dat gedaan. In het slechtste geval zouden ouders hun pasgeboren meisjes doden, maar vaker zouden ze hen in het bos of op straat achterlaten – of in een schoenendoos.

Een persoon die weigerde om toe te kijken terwijl dit gebeurde, was Yu Shangzhong.

Volgens News Asia hebben Yu Shangzhong en zijn vrouw hun eerste dochter 35 jaar geleden geadopteerd, toen Yu Shangzhong 40 jaar oud was.

Vier jaar later vond Yu Shangzhong een verlaten meisje op straat. De baby zat in een schoenendoos en Yu had niet het hart om haar daar te laten, dus bracht hij haar naar huis.

Yu en zijn vrouw hebben dat meisje ook geadopteerd en in de loop van hun liefdesleven hebben ze twaalf meisjes geadopteerd.

Yu vond zijn twee jongste dochters ook in verlaten schoenendozen, in 1998. De meisjes waren slechts een week na elkaar geboren.

Hoewel ze gezegend zijn met een grote familie, is het leven niet erg gemakkelijk geweest voor Yu en zijn vrouw, die in Wenzhou, in de provincie Chekiang wonen.

Yu, de enige die in staat was om het gezin te onderhouden, moest zijn best doen door middel van tijdelijke baantjes.

Het was moeilijk om voedsel op tafel te leggen en alle kinderen te voeden.

“We hadden moeilijke dagen. Toen ik een klein meisje was, droeg mijn moeder me op haar rug, verzamelde restjes of smeekte zelfs, ” Vertelde Yu Caisong, de oudste dochter, aan South China Morning Post. “Mensen gaven ons geld en wat oude kleren.”

Vanwege de moeilijke omstandigheden waarin ze leefden, besloten Yu en zijn vrouw om een ander stel te vinden dat hun oudste dochters kon adopteren naarmate ze ouder werden.

Dat zou hun dochters de kans geven op een beter leven. Vier van de meisjes studeren vandaag de dag aan de universiteit met enige financiële steun van de overheid.

Vijf van de dochters blijven bij Yu en zijn vrouw.

In de woonkamer van Yu hangt een ingelijste foto met een Chinees borduurwerk gemaakt door een van zijn dochters. Hierop zijn Chinese letters te zien die vertalen als “een vreedzaam gezin zal gedijen.”

Na alles wat het gezin heeft meegemaakt, kiest het ervoor om naar de toekomst te kijken met hoop en positiviteit.

Voor Yu’s 70e kwamen zijn kinderen samen om hem een gouden ring te kopen als teken van hun waardering.

Dit verhaal is een prachtige herinnering aan hoe veel geluk we hebben om te leven in bepaalde delen van de wereld.

Bron: South China Morning Post & News Asia

Wat vind jij? Reageer hieronder