Man opent het vuur in Praag: Dodental blijft oplopen

Donderdagmiddag was er een tragische schietpartij op een universiteit in het hart van Praag. Hierbij zijn vijftien mensen overleden, waaronder de dader zelf. Dat melden meerdere Nederlandse media.

De man, een student van de Karelsuniversiteit, zou eerder op Telegram hebben verklaard dat hij de wereld ‘haat’ en dat hij ‘zoveel mogelijk pijn’ wilde veroorzaken.

De schutter opende het vuur op het faculteitsplein. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsdiensten zijn er tientallen gew0nden gevallen.

Veel van hen zijn er ernstig aan toe. Onder de doden bevinden zich ook de vader van de schutter, wiens lichaam eerder op de dag werd gevonden, en de dader zelf. Volgens de autoriteiten is het nog niet duidelijk of de man zichzelf van het leven heeft beroofd, of dat hij is omgekomen door politiekogels.

Nederlands slachtoffer onder gewonden

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat een van de gewonden een Nederlandse man is. Hij wordt op dit moment behandeld. Meer details over zijn identiteit zijn niet vrijgegeven.

Vader

Voordat de man naar de universiteit ging, had hij eerst zijn eigen vader omgebracht. Waarom is niet bekend. Dat gebeurde in Hostoun, dat op zo’n 20 kilometer van Praag ligt.

De autoriteiten waren sindsdien op zoek naar de 24-jarige man en ontruimde de faculteit waar hij vanmiddag een lezing geven zou.

Beelden op sociale media

Rond 14.30 uur begonnen de eerste meldingen van de schietpartij binnen te komen. Ongeveer vijftig minuten later vond de politie het lichaam van de schutter. Daarna begon de evacuatie van het gebouw.

Studenten en medewerkers van de faculteit ontvingen een e-mail met een waarschuwing over de aanwezigheid van een schutter in het gebouw. Zij werden geadviseerd zich te verbergen en deuren te barricaderen.

De Tsjechische president Petr Pavel en demissionair minister-president Mark Rutte hebben hun medeleven betuigd aan de slachtoffers en nabestaanden. De Tsjechische premier Petr Fiala heeft zijn geplande activiteiten geannuleerd om naar Praag te komen vanwege deze tragedie.

Scroll naar boven