Man levenloos in bed gevonden nadat hij een bord pasta met tomatensaus had opgewarmd

Een student overleed nadat hij een bord opgewarmde pasta met tomatensaus had gegeten in het huis van zijn ouders. AJ, afkomstig uit Brussel, België, had het gerecht vijf dagen eerder bereid en op kamertemperatuur in de keuken achtergelaten.

Pijn

Na een lange schooldag warmde de 20-jarige snel de maaltijd op in de magnetron om te eten voordat hij ging sporten. Hij keerde slechts 30 minuten later terug naar huis en had last van hoofdpijn, buikpijn en misselijkheid, en uiteindelijk kreeg hij last van diarree en braken.

AJ dronk wat water en probeerde de pijn te negeren, en viel rond middernacht in slaap. Toen de ouders van de jongen hem de volgende ochtend controleerden omdat hij niet uit bed kwam voor school, vonden ze hem dood in zijn bed.

Autopsi

Onderzoekers bepaalden dat hij rond 4 uur ’s ochtends was overleden, ongeveer tien uur nadat hij de overgebleven pasta had gegeten. Een autopsie later onthulde dat AJ matige centrilobulaire levernecrose had, wat waarschijnlijk heeft geleid tot het falen van zijn organen.

Het rapport beschreef: “De spaghetti was gedurende enkele dagen op kamertemperatuur bewaard.”

“Dit stelde Bacillus cereus in staat om zich tot zeer hoge concentraties te vermenigvuldigen en de hoge toxische concentratie (14,8 μg/g) te produceren die in de pasta werd aangetroffen en waarschijnlijk verantwoordelijk was voor de fatale afloop.”

Viraal

AJ stierf in 2008 maar zijn verhaal kwam recent weer in de belangstelling nadat gebruikers van TikTok en Reddit de platforms gebruikten om anderen te waarschuwen voor het ‘gebakken rijst syndroom’.

Dit verwijst naar voedselvergiftiging veroorzaakt door het eten van opgewarmde voedingsmiddelen die niet correct zijn bewaard, waaronder rijst, pasta en aardappelen. Ongekookte voedingsmiddelen bevatten sporen van Bacillus cereus die hittebestendig zijn en kunnen overleven wanneer het voedsel wordt gekookt.

Als het gekookte voedsel vervolgens bij kamertemperatuur wordt bewaard, groeien deze sporen uit tot bacteriën die zich vermenigvuldigen en mogelijk toxines produceren die braken en/of diarree veroorzaken.

Over de auteur