Man krijgt ‘pacemaker voor zijn brein’ ter bestrijding van beginnende ziekte van Parkinson

Volgens een verhaal van abc.net.au was Todd Murfitt uit Adelaide, Australië, pas 35 toen hij merkte dat zijn linkerhand begon te trillen toen hij typte. Na een bezoek aan zijn arts kreeg hij schokkend nieuws te horen: hij had een vroege ziekte van Parkinson. Een tijdje kon Todd de symptomen van de ziekte onder controle houden met medicijnen, maar uiteindelijk stopte de werking van de medicijnen. Vanaf dat moment vorderden zijn symptomen snel. Todd had geen andere keus dan te kiezen voor een alternatieve benadering: Deep Brain Stimulation (DBS).

Over de ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson is een soort van langdurige ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. Symptomen ontwikkelen zich over een aantal jaren en hebben voornamelijk invloed op het bewegingsvermogen en de mentale toestand van de patiënt. De oorzaak van de ziekte van Parkinson blijft een mysterie, hoewel er een aantal risicofactoren zijn geïdentificeerd. Ongeveer 15 procent van de patiënten heeft een naaste verwant met de ziekte, wat enige genetische connectie suggereert. Symptomen zijn vertraagde bewegingen, slechte coördinatie, moeite met lopen, schudden, stijfheid, abnormale houding, depressie, angst, geremd denken, hallucinaties en dementie. De behandeling kan een aantal medicijnen, revalidatie en chirurgische ingrepen omvatten. Het overlevingspercentage varieert, maar de meeste patiënten overleven ongeveer 10 jaar na de diagnose.

Over Deep Brain Stimulation
DBS is een procedure waarbij elektroden in de hersenen worden geïmplanteerd, samen met een computerchip die in de borst van de patiënt wordt geïmplanteerd. In tegenstelling tot de meeste hersenoperaties, is het van cruciaal belang dat de patiënt tijdens de procedure wakker gehouden wordt om de chirurg door de hersenen van de patiënt te laten navigeren en te bepalen hoe de elektroden moeten worden geplaatst.

Tijdens de operatie van Todd gebruikte het team een ​​nieuwe techniek met richtingsdraden in plaats van het meer gebruikelijke ringsysteem.

De richtingsdraden zijn meer geschikt voor een jongere patiënt die de elektroden mogelijk langer nodig heeft; ze zorgen ook voor meer controle over de elektrische stimulatie.

Voor Todd was de behandeling transformatief. De operatie heeft zijn symptomen met succes onder controle gekregen, waardoor hij de kans heeft om vrij te zijn van medicatie en te genieten van een betere levenskwaliteit met zijn gezin.

Wat vind je van het verhaal van Todd? Deel jouw mening en verwachtingen met de ons! Wij stonden perplex dat Todd op deze manier geholpen kon worden en wensen hem en zijn familie veel geluk en liefde toe! Deel dit met je vrienden en familie!

Bron: The Hearty Soul