Man krijgt nog 3 weken te leven en organiseert zijn begrafenis: ”Dat was 17 maanden geleden”

Man krijgt nog 3 weken te leven en organiseert zijn begrafenis: ''Dat was 17 maanden geleden''

Een Britse vader van drie kinderen kreeg te horen dat hij nog slechts drie weken te leven had, dus begon hij zijn begrafenis te plannen. Maar zeventien maanden later, is hij er nog steeds. Dennis voelt zich ‘hartstikke prima’.

Gezonde vijftiger

Het verhaal van Dennis Blackman, een 62-jarige Brit, is bizar te noemen. Rond zijn vijftigste hield hij er een gezonde leefstijl op na.

Hij ging regelmatig naar de sportschool en speelde vaak rugby met zijn kinderen. Alles veranderde toen bij op zijn 54e werd getroffen door een beroerte.

Naar mate de jaren vorderden, verslechterde zijn gezondheid. Op 58-jarige leeftijd werd zijn heup vervangen. Hij begon last te krijgen van vermoeidheid, kouden handen en spierzwakte. Begin 2022 was Dennis er zo erg aan toe, dat zijn vrouw Sally hem naar de dokter stuurde.

Kunnen niets meer doen

Na zes weken te zijn opgenomen in het Queen Elizabeth Hospital in Londen, kreeg hij op 31 maart vorig jaar een diagnose die hij niet had zien aankomen.

Man krijgt nog 3 weken te leven en organiseert zijn begrafenis: ''Dat was 17 maanden geleden''

”Er werd op de deur geklopt, en ik dacht: dit kan niet goed zijn”, zo vertelt Blackman aan PA Live. En dat blijkt ook niet zo te zijn.

”Ze zeiden: ‘Helaas is het slecht nieuws. Je hebt AML (acute myeloïde leukemie) in een vergevorderd stadium. We kunnen niet veel meer voor je doen.”

Nog drie weken

Blackman krijgt te horen dat hij niet langer dan drie weken te leven heeft. Zijn arts vertelt hem dat hij naar huis moet gaan om zijn familie en vrienden op de hoogte te stellen. ”Ik moest afscheid van hen gaan nemen en mijn begrafenis regelen. Ik zou niet lang meer hebben.”

Logischerwijs breekt Blackman op dat moment. ”Ik zei tegen de arts: ‘wat heb ik verkeerd gedaan? Hoe moet ik dit aan mijn vrouw en kinderen vertellen?”’

Nu stopt het echt

In eerste instantie is Blackman te zwak om aan chemo te beginnen. Hij wist de drie weken echter te overleven, waarna hij 3 maanden in het Queen Elizabeth Hospital doorbrengt (van juli tot oktober 2022). Hier weet hij kracht op te bouwen voor de behandelingen.

In januari van dit jaar lijkt het dan echt einde verhaal. Hij krijgt wederom te horen dat hij niet meer lang te leven heeft. ”De chemo werkte niet meer.”

Dennis besluit vanaf dat moment van elke dag te genieten, in plaats van verdere behandelingen ondergaan. Hij begint voor de tweede keer met het plannen van zijn uitvaart.

”Ik begon alles te regelen. Ik heb zelfs de muziek uitgezocht die er afgespeeld moet gaan worden. Het klinkt gek, maar hier haalde ik veel kracht uit.”

Leef nog steeds!

Inmiddels schrijven we september 2023 en Dennis Blackman? Zeventien maanden na de oorspronkelijke diagnose en acht maanden na de laatste chemo, leeft hij nog steeds.

”Ik voel me prima en geniet volop van de tijd met mijn familie. Wel is zo dat wanneer ik naar bed ga, ik bij mezelf denk: Zal ik morgen nog wakker worden? En in de ochtend denk ik dan: is vandaag de dag dat ik naar de hemel ga? Dat is ontzettend moeilijk.”

Dennis sluit af: ”Je hebt maar één leven, dus ik ga er alles aan doen om te blijven vechten.”

Scroll naar boven