Een 39-jarige Amsterdammer is vandaag vrijgesproken voor het opzettelijk om het leven brengen van zijn hond. De man maakte in januari vorig jaar een einde aan het leven van het dier, door met een broodplank op hem in te meppen.
Hond
De man hield veel van Dream, een Stafford Terriër. Het dier was eigenlijk van zijn buurman, maar Luis T. vond dat die het beest niet goed behandelde.
Dream mocht vrijwel nooit naar buiten en zat vaak opgesloten. T., die naar eigen zeggen heel ervaren is met honden, besloot zich uiteindelijk te ontfermen over Dream.
Geen straf voor man die hond doodslaat met broodplank https://t.co/zzy5OhYOVp #telegraafpremium via @Telegraaf. Wat weer een tijdverspilling van het OM. Om een hond.
— Janjanzs (@Janjanzs1) September 12, 2023
Beter leven
Dat ging een tijdje goed, maar Dream vertoonde meerdere malen agressief gedrag. T. besloot niemand hierover te vertellen. Hij zocht ook geen hulp.
Naar eigen zeggen was hij bang dat Dream in het asiel zou belanden. Omdat de hond meermaal betrokken was bij een aantal incidenten, zou hij vermoedelijk worden ingeslapen. Tenminste, dat dacht T die de hond juist een beter leven wilde geven.
Broodplank
Op 4 januari vorig jaar gaat het helemaal fout. Wanneer Dream en T. op de bank zitten, valt de hond T. aan. Die pakt direct een broodplank en mept op de hond in. Ook gaat hij op de hond zitten om het dier in bedwang te kunnen houden. Wanneer de hond niet meer leeft, stopt T. hem in een koffer.
In de rechtbank zegt hij de hond te hebben willen begraven. Dat deed hij uiteindelijk niet. Na enkele dagen belt hij dan met de dierenambulance. Die waarschuwt de p0litie.
Mysterieus
Hoewel T. verklaart dat hij alleen een broodplank heeft gebruikt, betwijfelen deskundigen dit ten zeerste. Het dier had zeer zwaar letsel.
Maar er is nog iets wat opvalt. Er wordt een ondefinieerbare zwarte smurrie in de bek, slokdarm en luchtpijp van de hond gevonden. Dat constateert een forensisch dierenarts. Die heeft het vermoeden dat Dream is vergiftigd, of verdronken is. Het is alleen niet met zekerheid vast te stellen.
Vrijspraak
Het OM twijfelt aan het verhaal van T. en eiste 150 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Maar hier is de rechter het niet mee eens. T. wordt vrijgesproken en krijgt ook zijn in beslag genomen broodplank. Het OM heeft twee weken de tijd om in beroep te gaan.