Maker Friends schaamt zich kapot: ”Televisieserie niet divers genoeg”

Maker Friends schaamt zich kapot: ''Televisieserie niet divers genoeg''

Martha Kaufmann (65) is een van de bedenkers van de populaire televisieserie Friends. Kaufmann zegt zichzelf ‘kapot te schamen’ om haar eigen creatie; de serie was namelijk ”niet divers” genoeg. Er waren niet of nauwelijks mensen van kleur en daar is Martha nu verdrietig om.

Om haar acties enigszins goed te kunnen maken, heeft ze uit eigen beweging een bedrag van 4 miljoen euro geschonken aan Brandeis University. Het geld zal worden besteed aan studies voor Afrikaanse en Afrikaans-Amerikaanse scholieren.

Ik schaam me diep

”Ik heb de afgelopen twintig jaar veel geleerd”, zo zegt Martha. ”Het is niet makkelijk schuld te bekennen en om jezelf te kunnen vergeven. Het is pijnlijk om in de spiegel te kijken en ik schaam me dat ik heb 25 jaar geleden niet beter gedaan heb.”

George Floyd

Friends speelde zich af in New York. De cast bestond uit zes blanke hoofdpersonen die volgens Kaufmann nauwelijks met kleurlingen in contact kwam.

Martha’s tranen begonnen te vloeien na de moord op George Floyd in 2020. Die moord zette haar naar eigen zeggen aan het denken, met nieuwe inzichten tot gevolg. ”Het heeft me lang gekost om te begrijpen hoeveel institutioneel racisme er in mijn systeem zit.”

Ik heb heel hard gewerkt om anti-racistisch te worden en juist een bruggenbouwer te zijn. Voor mij voelde deze schenking aan als een manier om deel te nemen aan de gesprekken die we met z’n allen moeten voeren, én vooral moeten blijven voeren.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven