Mahmoud wil dat zijn zusje sterft: ”Familie-eer redden”

Mahmoud wil dat zijn zusje sterft: ''Eer van de familie redden''

De rechtbank in Almelo heeft Mahmoud M. uit Weerselo in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 4 jaar voor poging tot doodslag op zijn bloedeigen zusje van destijds 16 jaar. Mahmoud vond dat zijn zusje de dood verdiende om de familie-eer te redden.

In de nacht van 11 op 12 december 2021 draaide Mahmoud door. Hij probeerde zijn zusje in de woning dood te steken, maar het mes brak af. Het meisje vluchtte naar buiten, waar ze bijna werd gewurgd. Buurtbewoners kwamen op het geschreeuw af en trokken de woeste Mahmoud van zijn zusje af.

Moeizame integratie

In april 2022 werd Mahmoud veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar. Daar ging hij tegen in beroep. Het hof schetst een erg trieste familiegeschiedenis. Het Syrische gezin ontvluchtte de oorlog in eigen land en integreerde moeilijk. Daar bovenop is dus sprake van excessief geweld, waarbij het meisje ternauwernood aan de dood ontsnapte.

‘Gedrag zusje’

Volgens het hof heeft het er alle schijn van dat Mahmoud zijn zusje niet wilde vermoorden vanwege haar gedrag. Hij zou pas in blinde woede zijn ontstoken nadat hij foto’s en chats in haar telefoon zag. Deskundigen twijfelen over het feit of het gaat om een woedende oudere broer die zijn zus verwijt niet volgens zijn culturele waarden en normen te handelen, of van een mannelijk ouder familielid die meent dat zijn zus de familie ten schande maakt.

Het hof ziet desalniettemin grote risico’s voor de toekomst. Het meisje is door haar eigen broer aangevallen in de ouderlijke woning, waar zij zich veilig en geborgen zou moeten kunnen voelen. Dat veiligheidsgevoel heeft verdachte ernstig aangetast. Ook nu heeft het incident nog veel impact op het meisje.

Verstoten door familie

Opmerkelijk is dat de familie de kant van de broer kiest. Zij hebben het meisje verstoten ui de familie en zij verblijft nu in een zogeheten ‘safe house’.

Het slachtoffer is voor het leven getekend. Ze heeft maandenlang therapie gevolgd en durfde zelfs heel lang niet naar buiten. Dit rekent het hof de verdachte zwaar aan.

Scroll naar boven