Maden in je prullenbak: expert vertelt 12 beste tips om er vanaf te komen!

maden in je prullenbak tips vanaf komen

Bij aanhoudend warm weer zie je vaker maden in je prullenbak. Om deze plaag te bestrijden, kan je verschillende methoden toepassen. Na het uitkomen van de larven vinden deze voldoende voedsel in het afval, waardoor ze snel groeien. Wij hebben de beste tips voor je verzameld hoe je ervan af komt. 

Wat zijn maden?

Maden, de eerste levensfase van vliegen, komen voort uit eitjes die vliegen het liefst leggen in vochtige en warme omstandigheden. Een ideale plek hiervoor is vaak de huisvuilcontainer. Wanneer we de vuilnisbak luchtdicht houden om de geuren te beheersen, creëren we een perfect klimaat voor deze vliegen om hun eitjes te leggen.

Flies and Maggots | World

Maden in je prullenbak: hoe kom je ervan af?

Het plaatsen van krant of stro onderin de container voorkomt dat afvalresten aankoeken en houdt de bodem droog, waardoor ze minder snel een broedplaats vinden. Ook helpt het om vlees of vis te omwikkelen met krantenpapier of in een biologisch afbreekbaar zakje te gooien, wat het leggen van eitjes door vliegen vermindert.

Daarnaast kan het nuttig zijn om de deksel van de container af en toe op een kier te zetten. Dit doorbreekt de donkere, vochtige omstandigheden die maden aantrekkelijk vinden. Een pantykous met mottenballen in de bak hangen werkt ook afschrikwekkend, maar vergeet niet om deze te verwijderen voor de bak geleegd wordt.

How To Instantly Kill Maggots in Your Garbage Can

Een laagje zand onder de rand van de deksel kan helpen de maden uit te drogen en ze te doden. Het positioneren van de container in de schaduw kan oververhitting voorkomen, wat de overlevingskansen van de maden vermindert. Verder kunnen takjes lavendel of Hedera, die giftig zijn voor maden, helpen bij het bestrijden van de plaag.

Ook het gieten van kokend heet water met azijn of groene zeep direct na het legen van de bak zorgt ervoor dat ze gedood worden. Het regelmatig schoonspuiten van de container helpt bovendien om geurtjes te voorkomen en de bak fris te houden. Je kan ook ook schoonmaakazijn verdunnen met water en dit in de bak gieten.

Tot slot

Tot slot, door af en toe kruiden of waspoeder in de container te strooien, kan je niet alleen maden ontmoedigen, maar ook zorgen voor een aangename geur wanneer je de container opent. Dit is een eenvoudige manier om de container fris te houden en tegelijkertijd de ongedierte tegen te gaan.

Scroll naar boven