Maartjes ouders willen niet oppassen: ”Het doet me zoveel verdriet”

De 43-jarige Maartje heeft twee kinderen. Maar haar ouders willen nooit op hun kleinkinderen passen, terwijl ze hier wel op had gehoopt.

Tegen RTL Nieuws vertelt Maartje dat ze niet had verwacht dat haar ouders elke week een vaste oppasdag zouden inlassen. Wel had ze op ‘meer betrokkenheid’ gehoopt.

”Mijn ouders willen niet oppassen op mijn twee kinderen. ”Eigenlijk echt nooit, alleen bij hoge uitzondering wanneer er iets aan de hand is. In de afgelopen zes jaar hebben ze maar vier keer op de kleintjes gepast. Dat doet me ontzettend veel verdriet als moeder.”

Maartjes ouders willen niet oppassen: ''Het doet me zoveel verdriet''

Geen zorgtaken

”Wel komen mijn vader en moeder op iedere verjaardag. Ook spreken we wel eens samen af, maar ze weigeren zorgtaken. Dat vind ik oprecht heel erg.”

”Ik dacht altijd dat mijn ouders het superleuk zouden vinden om opa en oma te worden. Dat ze uit zichzelf leuke dingen met hun kleinkinderen zouden willen doen. Dat ze mij ook een beetje zouden helpen, zeg maar. Maar het lijkt wel alsof ze geen band willen opbouwen met hen.”

Therapeut

Therapeut en post-partumspecialist Tilda Klumpenaar van Frou Frou begeleiding stelt dat het vaak voorkomt dat een beeld in je hoofd niet strookt met de realiteit.

”Verwachtingen die niet uitkomen zorgen voor teleurstellingen en die pijn mag je voelen. Je kunt dit aankaarten bij je ouders en aangeven dat je het graag anders zou zien en soms hun hulp nodig hebt. Je mag open zijn over jouw gevoel, want anders krop je dingen op.”

”Wanneer ouders aangeven dat ze het echt niet willen, kun je daar natuurlijk weinig anders aan doen dat het accepteren. Maar in verreweg de meeste gevallen is een goed gesprek altijd hulpvol.”

Oplossingen

Therapeut Klumpenaar geeft Maartje nog een handige tip: ”Door naar oplossingen te kijken, blijf je niet hangen in wat je graag had gewild. Je kunt de situatie met je ouders niet veranderen en als je jezelf blijft opwinden hierover, gooi je bakken met energie al snel het raam uit.”

”Die energie kun je beter besteden aan wat het meest belangrijk voor je, namelijk jezelf en je gezin.”

Scroll naar boven