Lyndsi (28) is allergisch voor zwaartekracht: ”Ik kan maximaal 3 minuten staan”

Lyndsi (28) is allergisch voor zwaartekracht: ''Ik kan maximaal 3 minuten staan''

Het is een allerminst vaakvoorkomende ziekte, maar de Amerikaanse Lyndsi lijdt er helaas aan: een allergie voor zwaartekracht. De voormalig marinier kan maximaal 3 minuten rechtop staan en ligt 23 uur per dag in bed.

Lyndsi Johnson (28) heeft officieel een ernstige vorm van het ‘posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom’ (POTS) onder de leden. Dit veroorzaakt een abnormaal hoge hartslag wanneer iemand van een liggende naar een staande positie gaat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lyndsi Johnson (@officiallyndsi)

Ze kreeg de eerste klachten in 2015. Het begon allemaal met pijn in haar onderbuik en rug. Op gegeven moment werden de symptomen steeds erger. Zo moest ze meermaals per dag overgeven en viel ze tot tien! keer flauw. Artsen konden niets vinden en maakten de ex-marinier wijs dat ze last had van ‘faalangst’. Pas in februari van dit jaar kreeg ze de diagnose van POTS.

Behandeling

In de Verenigde Staten lijden ongeveer 500.000 mensen aan het syndroom, zo weet de De Stentor. POTS komt het meest voor bij vrouwen.

In de meeste gevallen, zo’n 90 procent, is een behandeling succesvol. Patiënten worden dan aangemoedigd meer zout te nemen, steunkousen te dragen, bewegingstherapie te volgen en het slikken van medicatie. Maar Lyndi heeft last van een extreme vorm.

Ze is daardoor niet in staat dagelijkse handelingen uit te voeren. Ze is grotendeels afhankelijk van haar man James, die haar overal in bijstaat. ”Ik lig de hele dag in bed, tot wel 23 uur per dag, terwijl hij alles voor me doet. Ik heb me echt aan moeten aanpassen, maar ik heb geleerd om het te accepteren.”

Scroll naar boven