Limburg doet het: vanaf nu elke beschikbare woning voor asielzoekers

NRC onthult groot asielzoekers-schandaal: Politie reageert woedend naar COA

Ben jij woonachtig in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas en zoek je toevallig al tijden een sociale huurwoning? Dat is even flink pech hebben. De gemeente heeft namelijk besloten om in de aankomende drie maanden alle woningen aan asielzoekers te geven.

Limburg doet het: vanaf nu elke beschikbare woning voor asielzoekers

Waarom ze dat doen? Opdracht van de overheid. Elke gemeenten is namelijk verplicht om een x-aantal statushouders te huisvesten en Horst aan de Maas heeft dat quotum nog niet behaald. Voor 1 juli moeten er 102 woningen vergeven zijn aan asielzoekers.

PvdA: “We begrijpen het onbegrip”

Wethouder Roy Bouten snapt dat het besluit tot onbegrip kan leiden bij mensen die al lang op een woning wachten. Hij zegt dat ook te kunnen begrijpen, maar doet er niets aan. “Er zijn echt snel nieuwe woningen nodig.” Hij hoopt dat het eenmalig is.

Hugo de Jonge

Het plan om statushouders voorrang te geven, is afkomstig uit de koker van woonminister Hugo de Jonge. Hoewel er onderscheid wordt gemaakt tussen ras (en er dus gediscrimineerd wordt), vindt het College voor de Rechten van de Mens het toelaatbaar: “De asielcrisis moet immers opgelost worden.”

Geduputeerde Lia Roefs (PvdA) is blij met het besluit van Horst aan de Maas. “Dit zouden meer gemeenten moeten doen.”

Scroll naar boven