Lilian Marijnissen stapt op bij de SP

Lilian Marijnissen, de fractievoorzitter van de Socialistische Partij (SP) in Nederland, heeft aangekondigd dat ze terugtreedt als fractievoorzitter en Kamerlid. Deze beslissing volgt op een reeks teleurstellende verkiezingsresultaten voor de SP, inclusief de meest recente verkiezingen op 22 november, waarbij de partij slechts vijf zetels behield.

Uitslag

Marijnissen, die in maart 2017 in de Tweede Kamer kwam en snel opklom tot fractievoorzitter na het aftreden van Emiel Roemer later dat jaar, was een jong en fris gezicht binnen de partij. Als dochter van partijoprichter Jan Marijnissen, waren er hoge verwachtingen dat zij de partij kon revitaliseren. Echter, ondanks haar populariteit en inzet, kon ze de neerwaartse trend van de SP niet keren. De partij leed nederlagen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, de Provinciale Statenverkiezingen in 2019, de Europese verkiezingen van datzelfde jaar, en de Tweede Kamerverkiezingen in 2021.

Verklaring

In haar verklaring gaf Marijnissen aan dat het een eer was om volksvertegenwoordiger te zijn, maar erkende ze ook de behoefte binnen de partij aan een nieuw gezicht en nieuwe leiding na de recente teleurstellende resultaten. Ze sprak over de uitdagingen en de noodzaak voor de partij om het roer radicaal om te gooien om de gunst van de kiezers te herwinnen.

De situatie benadrukt de uitdagingen waarvoor de SP staat en de noodzaak om een nieuwe koers in te slaan in een poging haar positie in het Nederlandse politieke landschap te herstellen. De zoektocht naar een opvolger en de strategie voor de toekomst blijven belangrijke vragen voor de partij.

Scroll naar boven