Lijsttrekker Bij1 vindt Nederland ‘schuldig’ en steunt Palestijnen

Lijsttrekker Bij1 vindt Nederland 'schuldig' en steunt Palestijnen

Dat BIJ1 een bijzondere partij is, waar tot voor kort een voormalig presentatrice van muziekzender TMF de scepter zwaaide, moge duidelijk zijn.

De opvolger van Sylvana Simons kan er ook wat van. Edson Olf vindt dat Nederland ‘actief’ schuld heeft aan het conflict. De lijsttrekker heeft zelfs begrip voor wat Hamas doet. ”Vanzelfsprekend steunen wij de Palestijnen in hun antikoloniale verzet.”

Misplaatst en walgelijk

Olf, die Sylvana dus recent opvolgde als lijsttrekker, krijgt de volle laag op X. Mensen noemen het bericht ‘misplaatst’ en ook worden er termen als ‘walgelijk’ gebruikt.

Olf stelt dat ‘decennia’s kolonisatie, verdrijving, ontheemding, m00rd en apartheid’ de oorzaak zijn van wat Hamas doet. Hij vindt Nederland schuldig.

Trekt de keutel in

In een tweede bericht op X, lijkt hij te beseffen dat hij te ver is gegaan. De toon is plotseling wat minder: ”Ontzettend triest dat het zo ver moet komen.”

Olof schrijft echter niets over de vele slacht0ffers die er in Israël (en ook in Gaza) te betreuren zijn. Wel benadrukt Olof dat hij Palestijnen steunt.

Rebekka Timmer

Iemand die het ook opneemt voor Hamas is voormalig BIJ1-voorzitter en lijstduwer Rebekka Timmer. Zij haalt flink uit naar de gepensioneerde CU-leider Gert-Jan Segers.

”Het structureel ontkennen van genocide, ontheemding, apartheid, kolonisatie en wat meer in Palestina. En dan klagen als er tegenreactie komt.”

Segers is laaiend. ”Er werd vanochtend een verm00rde vrouw als een trofee, naakt door Gaza gereden, maar de afgezwaaide voorzitter van BIJ1 meldt – uiterst smaakvol- dat ik bl0ed aan mijn handen heb.”

Andere politici

De meeste politici in Den Haag staan achter Israël. Dat geldt voor PvdA/GL-lijsttrekker Frans Timmermans en natuurlijk Geert Wilders. Die laatste stelt dat wanneer Israël wordt aangevallen, wij allemaal worden aangevallen.

Scroll naar boven