Lien mag niet meer werken als treinassistent omdat ze alleen een abaya wil dragen

Lien

In Frankrijk is recent nogal wat ophef ontstaan over vrouwen die rondwandelen in een abaya. Dat is een lange jurk die gelinkt wordt aan de islam. Ook in Nederland krijgen veel vrouwen negatieve reacties over het kledingstuk.

Abaya

Iemand die hier over kan meepraten is Lien Mendez (22). In de eerste maanden dat ze dit gewaad droeg, was dat verder geen probleem.

Toen ze werd opgeleid tot, en later aan het werk was als treinassistente was er geen haan die ernaar kraaide. ”Weinig mensen zeiden er wat van. Andere collega’s vonden het juist cool dat ik de abaya droeg.”

Lien mag niet meer werken als treinassistent omdat ze een abaya wil dragen

Verrast

Maar dat verandert wanneer Lien wordt aangesproken door een conducteur die ze nooit eerder had ontmoet. ”Ik was enorm verbijsterd. Compleet verrast, omdat ik zoiets nooit eerder had meegemaakt. Ik had geen idee hoe ik moest reageren, of wat ik moest doen.”

De sfeer is erg gespannen, maar Lien vertelt de conducteur dat ze voldoet aan de kledingvoorschriften die ze van Randstad (het uitzendbureau) had ontvangen.

”Ik voelde me vernederd. Ik was daarom alleen maar bezig om mezelf te verdedigen.” Lien wordt uiteindelijk weggestuurd door de conducteur.

”De conducteur heeft me gewoon achtergelaten in Eindhoven terwijl de route in Eindhoven begon. Ik voelde me vies en ook niet waardig.”

Niet meer werken

De volgende dag gaat Lien gewoon weer werken. Twee weken later treft ze dezelfde conducteur weer. Die weigert haar de trein in te laten.

Lien mag niet meer werken als treinassistent omdat ze een abaya wil dragen

Uiteindelijk moet Lien zich melden bij de NS. Daar krijgt ze te horen dat het gewaad niet wenselijk is. Op verzoek van haar uitzendbureau is er nog wel onderzoek gedaan, maar het standpunt is niet veranderd. Zolang Lien een abaya draagt, mag ze niet meer in de trein werken.

Meer ‘problemen’

Lien is niet de enige die scheef wordt aangekeken als ze met een lange jurk loopt. Universiteitsstudenten Zaineb en Boutaina lopen er ook mee rond.

”Ik krijg vaak vieze blikken of negatieve opmerkingen als: heb je weer een lange jurk aan? In feite is er hier geen verbod op de abaya, maar het probleem speelt hier wel degelijk.”

Zaineb noemt de abaya ‘meer dan een kledingstuk’. ”Het is onderdeel van mijn identiteit en uiting van mijn leefstijl.” Toch is de kritiek wel afgenomen, door de toegenomen diversiteit in haar woonplaats. ”Vroeger was ik het enige meisje met een doek op school. Nu zijn er meer.”

‘Broek is geen optie’

Lien heeft de afgelopen week gesproken met de NS: ”Ze begrijpen hoe ik me voel. Ik heb verteld dat ik heb bewezen dat ik het werk wel kan in een abaya.”

”Er is ook een vriendin van mij die een abaya draagt op de trein. Maar die mag dat ook niet meer.” Lien wil niet meer in de trein werken.

”Ik wil niet ergens werken waar mijn kledingkeuze niet geaccepteerd wordt. Een broek dragen is voor mij geen optie. Als ik mezelf niet kan zijn, ga ik er ook niet werken.”

Scroll naar boven