Levensgevaarlijke gevangene per ongeluk vrijgelaten

Levensgevaarlijke gevangene per ongeluk vrijgelaten

Gevangenispersoneel in het Belgische Sint-Gillis heeft vorige week vrijdag een fout gemaakt, die volledig verkeerd had kunnen aflopen. Mohamed B.B. (65), een levensgevaarlijke verkrachter, werd per ongeluk vrijgelaten.

Alles ging fout

Wat er exact fout is gegaan, wordt intern onderzocht. Op 21 april klopten medewerkers op de celdeur van Mohamed. Tot zijn eigen verbazing stond hij enkele minuten later buiten.

Mohamed is veroordeeld voor zedenfeiten en verkrachting. Wanneer zijn straf erop zit, kan hij opgesloten blijven omdat zijn daden dusdanig gruwelijk zijn geweest.

Levensgevaarlijke gevangene per ongeluk vrijgelaten
Foto: Het Nieuwsblad

Het gevangenispersoneel dient normaal gesproken een reeks administratieve vragen te stellen om erachter te komen of de persoon die wordt vrijgelaten de juiste is.

Zo worden de naam en geboortedatum gecheckt, maar moeten ook de namen van zijn vader en moeder gegeven worden.

Voordat iemand dan daadwerkelijk buiten staat, moet hij nog zijn hand op een scherm leggen dat vingerafdrukken scant.

Pas wanneer alles correct is, kan iemand worden vrijgelaten.

Verkeerde persoon

Nu blijkt dat alles foutgegaan is. De directie van de gevangenis spreekt van een persoonsverwisseling. Er blijkt nog een Mohamed te zitten met bijna dezelfde naam.

Blijft natuurlijk de vraag hoe B.B. de vingerafdrukscan heeft kunnen passeren, zonder dat iemand iets is opgevallen. Dit wordt nu uitgezocht.

Kathleen van de Vijver, woordvoerster van de inrichting, stelt dat er een intern onderzoek is geopend. ”Als blijkt waar de tekortkoming lag, kunnen er specifieke maatregelen genomen worden.”

”We kwamen er snel achter dat de verkeerde Mohamed op vrije voeten was en hebben direct de politie gealarmeerd. Er werd goed samengewerkt.”

Opsporingsbericht

Het opsporingsbericht dat werd uitgevaardigd, liegt er niet om. Mohamed wordt beschouwd als ‘zeer gevaarlijk. Het is te gek voor woorden.

Weer opgepakt

Uiteindelijk is de man vijf dagen vrij geweest. Agenten troffen hem aan bij familie, die vlakbij de gevangenis in Sint-Gillis woont.

Naar verluidt gaf hij zich direct over, zonder tegen te stribbelen. Het is onduidelijk of zijn ‘bijna-naamgenoot’ inmiddels op vrije voeten is gekomen.

Scroll naar boven