Leven zonder energieaansluiting: “Betalen slechts 9 euro per maand”

De torenhoge rekeningen van gas, water elektriciteit houden de gemoederen al lang bezig. Veel mensen maken de keuze om te leven zonder energieaansluiting. Niet per se om geld te besparen. Dat neemt niet weg dat er veel financiële voordelen zitten aan deze manier van leven.

Charissa visser, 35 jaar oud

Eén van deze mensen is Charissa Visser, die haar verhaal deelde in het Algemeen Dagblad.Ze woont samen met haar man en drie kinderen in Almere in een huis dat ze zelf gebouwd hebben: “We hebben een goedkopere hypotheek dan toen we nog in een rijtjeshuis woonden. In deze wijk is geen riool en moet je de wegen zelf aanleggen met de buren. In ruil daarvoor betalen we de gemeente per vierkante meter grond slechts 75 euro, terwijl het hier anders rond de 1000 euro ligt.”

Charissa gaat verder: “We hebben internet nodig en de zonnepanelen zijn nog niet voldoende in aantal om geheel zonder energie te leven. Maar we betalen slechts 9 euro per maand. Ook hebben we nog een koudwateraansluiting, wij verwarmen het met een boiler op zonne-energie.”

Sjoerd Schutten, 28 jaar oud

Datzelfde verhaal geldt voor de 28-jarige Sjoerd Schutten, die een eigen studio bezit in Haaksbergen: “Ik gebruik koud water en heb een light cooker die op zonlicht opwarmt, waardoor ik toch warm water heb. Ik betaal zo’n tien euro per maand aan gas en elektra. Mijn huis is goed geïsoleerd; ook in de winter hoef ik de verwarming niet aan te zetten, dan draag ik extra kleren.

Maar hoe zit het dan met eten? “Geen vlees maar bonen, erwten, groenten en noten. Het is niet alleen gezonder, maar scheelt enorm in kosten. Per week besteed ik maximaal een tientje aan boodschappen.”

Off the grid wonen in Wageningen | Bijzonder Wonen

Leven zonder energieaansluiting

Het AD sprak hiervoor met energie-expert Suzanne Hoogers van Milieu Centraal. Haar berekening ging als volgt: “Omdat de energietarieven nog steeds erg verschillen, maken we gebruik van CBS-gemiddelden voor nieuwe energiecontracten van januari 2022, dan komen we op 2800 euro per jaar, 1789 euro voor gas en 1011 euro voor elektriciteit. Dit is inclusief alle belastingen, kosten van het energiebedrijf en vermindering energiebelasting.”

Toch is jezelf afsluiten van het gehele net niet de enige manier, aldus Hoogers: “Van het aardgas af gaan scheelt al een hoop. Op onze website hebben we een stappenplan over hoe je dit het beste aanpakt. Dus er zijn genoeg andere mogelijkheden die goed zijn voor het klimaat en je portemonnee.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven