Letta (80) en Wim (82) durven al 9 maanden de achtertuin niet meer in

Letta (80) en Wim (82) Kleijn uit Velp zitten met hun handen in het haar. Het hulpbehoevende echtpaar durft hun eigen achtertuin niet meer te betreden. De reden is nogal opmerkelijk: bovenburen gooien van alles naar beneden.

‘Bijlmer van Velp’

De twee noemen het flatgebouw waar ze in wonen ‘de Bijlmer van Velp’, omdat het er ook zo’n puinzooi is. Politieacties zijn aan de orde van de dag.

”Niets helpt. Ook acties van de gemeente Rheden, mensen in het vastgoed en verhuurders helpen niet.” Letta pakt met trillende handen een plastic dienblad tevoorschijn.

Dit is een van de voorwerpen die naar beneden werd gegooid. Maar er is mee. Er worden ook bierflessen en zelfs een lat met spijkers gegooid.

”Er hangt geen naamkaartje aan”, zegt de Velpse schamper. Haar man Wim (82) kijkt gelaten, maar geërgerd, toe. Na een hersenbloeding (2017) en een herseninfarct (2019) kan elke vorm van opwinding fataal voor hem zijn.

Levensgevaarlijk

In de afgelopen maanden heeft Letta talloze voorwerpen uit haar tuin gehaald. De opbrengst liegt er niet om. Het gaat om bijvoorbeeld een stalen pijp, bierflessen, een verfmixer, een kruisboogpijl en dus een lat waarin expres spijkers geslagen werden.

”Het is bar en boos”, zo vertelt de verdrietige Letta tegen De Gelderlander. We durven al sinds augustus vorig jaar niet in onze achtertuin te komen.”

”Het is levensgevaarlijk. Alles wat naar beneden komt, kan ons zomaar raken. We zouden er zelfs aan kunnen bezwijken.”

”Stel dat mijn man of ik die lat met spijkers op ons hoofd zou krijgen? Dan is het gewoon afgelopen. Zo verdrietig is het.”

Buurman Wafil

Het echtpaar woont al bijna 40 jaar in een van de twee Broeckerhave-flats in. Volgens meerdere buurtbewoners is de buurt aan het verloederen.

Letta (80) en Wim (82) durven al 9 maanden de achtertuin niet meer in

Letta en Wim hebben een vermoeden wie verantwoordelijk is voor de overlast. ”We hebben ze aangesproken, maar helaas helpt het niets.”

”We wilden camera’s plaatsen, maar dat mag niet in verband met de privacy van mensen. Wat moeten we verder dan nog?”

Degene die wordt aangewezen als de schuldige is buurman ‘Wafil’. Hij bevestigt dat er meemaal ‘een paar dingen gevallen zijn’, maar hij zegt daarvoor excuses te hebben aangeboden.

”Ze moeten niet bij mij zijn, maar bij die Polen die boven ons wonen. Die smijten van alles naar beneden”, aldus Wafil die er ook niet bij mee is.

Politie kan er niks mee

De politie Oost-Nederland is van de situatie op de hoogte, maar verklaart daaraan vooralsnog weinig te kunnen doen. Dat kan alleen bij strafbare feiten.

Een woordvoerder van de Rhedense burgemeester Carol van Eert zegt: ”We gaan zeker kijken hoe dit in elkaar steekt.”

Scroll naar boven