Let op: Hier en op dit tijdstip kan je vanavond vallende sterren zien!

blue sky wallpaper

In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt de hemel verlicht door een spectaculair natuurverschijnsel. Mits het weer meewerkt, kunnen we getuige zijn van de Leoniden, een meteorenzwerm die tot 30 vallende sterren per uur kan produceren.

Kijkkansen in het oosten

Voor de beste kijkervaring richt je blik naar het oosten. Daar is de kans om deze kosmische show te zien het grootst. Ter herinnering, in augustus konden we genieten van de Perseidenzwerm, een ander astronomisch hoogtepunt.

Weersomstandigheden: een spelbreker of juist niet?

Het weer speelt een cruciale rol in onze sterrenkijkervaring. Helaas zijn er in grote delen van het land wolken die het zicht belemmeren. Maar, er is hoop! Vooral in het oosten van het land kunnen opklaringen voor een heldere hemel zorgen. Let wel op voor plaatselijke mistbanken die het zicht kunnen beperken.

Beste tijdstip voor waarneming

De ideale momenten om de Leoniden te observeren zijn tijdens de avond en vroeg in de nacht. De temperatuur zal fris zijn, dus kleed je warm aan. In het westen ligt de temperatuur rond 3°C, terwijl in het oosten het kwik kan dalen tot rond het vriespunt.

Meer kansen op vallende sterren

Niet alleen deze nacht, maar ook de daaropvolgende nachten bieden kansen om vallende sterren te zien. Andere meteorenzwermen kunnen voor een verrassende vertoning zorgen. Ondanks de wisselvallige weersomstandigheden, blijven er kansen om dit fascinerende fenomeen te bewonderen.

Tips voor Sterrenkijkers

  • Zoek een Donkere Plek: Vermijd lichtvervuiling door stedelijke gebieden te mijden.
  • Geduld is een Schone Zaak: Geef je ogen de tijd om aan het donker te wennen.
  • Blijf Warm: Draag voldoende warme kleding en neem eventueel warme dranken mee.
  • Gebruik Geen Verrekijker: Vallende sterren zijn met het blote oog het beste te zien.

Zorg ervoor dat je klaar bent om van dit hemelse spektakel te genieten en deel je ervaringen met andere sterrenkijkers. Wie weet, misschien doe je wel een wens bij het zien van een vallende ster! 🌠🌌

Scroll naar boven